Monday, December 14, 2009

A Picture Worth A Thousand Words!

Digital Scrapbooking at WiddlyTinks.com
Sumthing to remember..


moOd jiwang telah melanda ujan-ujan nie. sila abaikan aje kalau anda benci nk tgk. a few more (sila jangan muntah darah!) :-


Scrapbooking at WiddlyTinks.com


Scrapbook at WiddlyTinks.com

Sunday, December 13, 2009

How do you know if he's the one for you?


Last week I went to Manjung for my ex-schoolmate's wedding. Selamat Pengantin Baru to Laily Kamariah Mohd Jamil & her husband Kamarul Azwan aka Bowh (don't ask me wat does that stands for coz i really dunno..maybe sbb dyer suka minum teh boh?? maybe..)..

So early am saturday, Mr. Fiance hantar aku ke Puduraya..sbb wan kene keje x dpt cuti kekdahnye..aku dgn sgt gigih bwk hadiah dgn berbaju kurung ala2 perempuan melayu terakhir di Kuala Lumpur..wahh gittew kan! Smpai kt terminal Medan Gopeng, Manja & Feena fetch aku & ktorang trus ke majlis Elly..bila smpai sana jumpa la plak dgn Mazli, Syikin & Aley yg dh bercarpool frm kl..so tanpa segan silu aku pon menumpangkn diri aku blk ke kl..

Since Mazli mendrift Kenari Turbo nye ikut jalan lama Teluk Intan-KL, maka the whole journey rasa cam lama glerr..but it was fun! Mcm2 topik yg ktorang borak kn..dari kisah majlis smpai kisah hidup smpai kisah cinta! Sorang demi sorang kene interview oleh Aley pasal camne ktorang knal pasangan masing2..(sebab --->> dalam Kenari Turbo tu suma nya TUNANGAN ORANG kecuali Aley shj!).

Ktorang lak amik kesempatan torture Aley abis-abisan! Bukan torture physically okeh..mentally jek! sbb ktorang suruh dyer kawen cepat! hahahahhaa sian Aley..sori ek bkn ktorang nk bg ko tension..ktorang bagi advise sajerk!

borak nye borak...until laa at one particular moment when Aley pop up this TRIVIA QUESTION :-

How do you know if he/she is the one for you?

Hah ambek ko!! Berpeluh gak nak menjawab nye wakakaka! I'm neither Dato Dr. Fadzilah Kamsah nor Dr Fazley! But thru my experience of love failure plus I used to be single and not knowing what to do or where to go while everyday tried to convince myself that I will never ever gonna meet a good guy apetah lagi untuk kawen.?? and suddenly!!! Suddenly just for once in my life Allah knows how a very simple first date has changed my life, my perception of guys & marriage for ever!! (i hope it'll be forever!)..

I met Izuan sumwhere in April this year..introduced by my ex-collegemate Kak Feza yg happens to be his officemate. The very first day ktorang kluar dating (leh la dikatergorikan sbg first date)..to be honest at that time I thought maybe he's just like sama jek ngn other lelaki yg pernah aku knal..not that dyer jumpa aku dgn rupa romeo ke ape! he was so damn calm and he acted cool la konon all the time hah hah..

Hari berganti hari..ktorang jd makin close..and Izuan adalah seorang lelaki yg sangat berterus-terang (which..memudahkn keje aku la kan? hahahha!).. dyer akan cakap ape yg dyer rasa..senang cakap, dyer bagitau suka dkt aku pon dgn sgt jujur..ajak aku kawen pon dgn sgt jujur..so? susah ke? And mind u suma ni happened so fast aku sendiri x dpt nak expect! Aku jumpa satu quote which goes like this :-

“Meeting you was fate, becoming your friend was a choice, but falling in love with you I had no control over”


Mmg betul!! It was all fate that brought us together..and the choice that i've made for myself to become his friend..then when you least expect it, LOVE HAPPENS! See?? Aku mmg leh kompemkan kesahihan quote ni sbb thats wat i've been thru! Aku sndiri x sedar biler aku jatuh chenta ngan dyer..hahahahah I love u b..SUMPAH YAH TAK TIPU! (i know u read my blog all the time b..nk spotcheck la tue! heheh baca la..i dun mind ;p)

Orang maybe ingat aku gila sbb setuju nak kawen dgn lelaki yg aku baru kenal 2-3 bulan! Aku sendiri memikir panjang before i said yes to him..aku ingat lagi the first person aku mtk opinion is my sis Kak Tie..and akak aku cakap "bagi la dyer peluang and see how far u can go" Then at one time aku fly ke JB nk ambik mak blk kl..smpai airport mak dh tggu ngan pakcik..then ktorang naik bas ke JB town..atas bas aku duduk sblh mak and aku trus cakap "Mak, ada org JAWA sa baru kenei tu ajak sa kawen. Dyer nk jumpa mak." (Kak Feza yg bgtau aku Izuan ni JAWA sbb parents nye asal Sabak Bernam - which ternyata fakta yg SALAH! Suma org pon kene JAWA la cam ko ek kak? Haahhahaha! So dun blame aku...aku tertipu..jadi Izuan mmg BUKAN JAWA!)

And mak kata "takpe le bwk le jmpa mak..tapi jgn terlalu mengharap sbb takot jadi mcm dulu.." lebey kurang gitu lah ayat mak aku..mak tanak aku frust lagi..lepas ape yg jd..Aku tau mak pon frust..kalo tak takkan la smpai dyer nk bwk aku mandi bunga kan?? watafun! wakakakaka! Sum more mak pon maybe terpk "Bior betoi bdk ni baru kenei sebulan dua dh ajak org kawen!" Muahahahahhahahahahha!

Kalau korang tnyer aku kenapa aku BERANI terima Izuan dlm hidup aku sedangkn aku tau ape yg aku wat ni mmg gamble glerr? Bukan sbb aku dah desperate nk kawen okeh! (ok walao pon aku tau aku dah agak tua but hello!) Aku akan jawab - sebab KESUNGGUHAN dyer! Kesungguhan yg dyer tunjuk utk prove pd aku & family aku yg dyer bukan main-main..dyer buat ape yg dyer cakap & dyer kotakan all the promises he made! lebih kurang 3 bulan knal, dyer hantar family datang merisik aku..and 2 mths++ later, ktorang selamat ditunangkn on Hari Raya ke-7 yg lepas..Alhamdulillah! Kalau semuanya berjalan lancar & diizinkan Allah, March next year genap la setahun ktorang bertemu, berkenalan, jatuh cinta & seterusnya bakal mendirikan rumahtangga. Amin!

Mungkin pd sesetengah org, adalah perlu utk kenal hati budi masing2 untuk satu tempoh yg agak lama then only decide utk kawen. Aku jugak pikir yg sama. Tapi, bler seru tu sampai, takde siapa pon yg dapat duga or halang. Trust me! Aku penah in long term relationship before tapi in the end - nothing! Ko cuma buang masa, buang dwet, and a waste of zaman muda jek!

Crazy as it may seems-tapi itu lah hakikatnya! Despite of all the dugaan yg dtg..stendet la relationship mane yg x diduga kan? Mmg smpai rasa nk give up..tapi alhamdulillah we made it till today! Hopefully ktorang akan trus strong till our last breath! Amin..

Now we're preparing for the big day..pejam celik pejam celik aku sendiri x sangka yg aku dh nak kawen! Dulu aku cukup marah bila ex-colleague suka sgt ajak aku pegi kdai barang pengantin.

Aku : "Ko lenkali nk gi kdai pengantin aku takmo la ikut..wat aku stress jek!"

Kiss : "Jom la sal..nanti ko nk kwen senang"


Aku : "Bler aku nk kawenn? Saper nk kawen ngan aku kiss cube ko cakap!"


Kiss : "Sabar sal..ko pcaya la cakap aku..sumhow aku dpt rasakan ko ni nanti akan jumpa sumone, tapi ko x lama couple..kejap jek ko mesti kawen! ko pcaya la cakap aku sal!"

Yerr kiss! Now aku percaya ape yg ko cakap tu mmg btul2 jadi! Terima kasih yg x terhingga utk ko sbb molot ko mmg masin glerr!! Thanks jugak utk Kak Feza for all the effort nk mengenalkn aku dgn Izuan! wakakakkakaa!!

Jadi, untuk Aley..aku dedicate kn entry ni buat ko! Advise aku, jgn kata ko x bersedia! Smpai bila2 pon nanti ko akan rasa yg ko x ready! Ko lelaki..lelaki kene berani pikul komitmen bro! Speaking of this..aku pon ade short story nk bgtau ko.. aku pernah (sblm knal Izuan) kenal sorang lelaki yg tak mau + takot nk ade komitmen! Setahun..I repeat - SETAHUN aku bkawan dgn dyer..SETAHUN aku bagi dyer peluang but dyer kept saying "Tak ready lagi". X ready ni in-terms of nk commit serious relationship dan jugak plan nak kawen! At that time aku bukan paksa dyer kawen dgn aku, but aku tnyer ader atau tak dyer terpk yg ktorang ni maybe akan kawen..Jawapan dyer - X READY! Jadi aku pk sampai biler?? Smpai bler aku nk tggu dyer? Smpai bila aku nk tggu dyer ready? Or maybe jugak dyer ade org lain yg lebih baik dr aku? Maybe kan? Umur aku bukan muda..makin hari aku makin tua! Aku perempuan..sooner or later org akan start mengata mak aku! owhh yg tu aku paling x mau! Aku tak nak mak aku tanggung malu sbb anak dara dyer x laku! So, aku buat keputusan - aku tak nak tunggu lagi! Aku angkat kaki..aku blah! Thats when aku knal Izuan. Izuan pulak sgt gentleman. Makin tinggi lah kaki aku angkat..Then...bila aku dh put a stop to it, he came back. Tau pulak aku dh ade org lain, dyer call/sms aku x berenti..tapi..wat for? Aku dh takde hati lagi utk dyer..aku dh tutup rapat2 utk dyer & bukak pintu baru utk Izuan!

So, my point is..sesal dulu pendapatan, sesal kemudian tiada berguna OR it’s no use crying over spilt milk! Love is a gamble, u gotta go for it while it's still there..if it fails, at least u tried!

+++ B, if you are reading this rite now, I want u to know that I love u so much & I am so thankful that we've met. For some people you may not be perfect, but for me - you are MORE than perfect! Biarlah u xde Evo 10, xde rumah banglo 1 juta or x bergaji 5 angka..cukup lah dengan apa yg u dah buat utk I all these while! for all ur sacrifices..for all the cares and love that u hv given me.. All I can say is THANK YOU! +++

******

10 ways you know he's the one (taken from this site)

1) He makes you laugh until you cry
A sense of the humour is one of the most appealing qualities in a man and sharing the same jokes will keep you close, whatever comes your way. It doesn't matter if no one else finds you funny, as long as you can make each other laugh out loud.

2) You want the same things out of life
If you want to settle down and have a family and he wants to travel the world with no commitments then you are not on the same page. Although all couples have to make compromises you should essentially want the same things out of life and be able to work towards them together.

3) He likes you best with no make-up on
Yes, you may think he is lying but the chances are that he really does prefer you au natural. He loves you for you, not for the clothes you wear or the make up you doll yourself up in. If he tells you you're pretty when you are cuddled up in your pyjamas then chances are that he means it.

4) You see his flaws but love him anyway
It is wrong to think that to be ‘the one' your man has to be perfect. Nobody is perfect. He is ‘the one' when you know him well enough to see all his flaws, accept them for part of who he is, and love him just as much anyway.

5) He supports you in everything you do
Whether you are going for a job promotion or planning a night out with your friends - he should be your biggest cheerleader. He may not agree 100% with all your decisions but he will never stop you doing anything, will be there to offer advice and pick you up when things go wrong.

6) You trust him implicitly
If you have been hurt in the past it can be difficult to trust again, but it is an important part of any relationship. Your partner should earn your trust by proving that he always keeps his word and treats you with respect. No, you can never be 100% sure he won't stray but 99.5% will do.

7) Even your dad/mom/best friend/families likes him
OK, it shouldn't matter what other people think of him, but it is still nice to know that they approve. Your dad and best friend are only looking out for your best interests and it is difficult to convince them that somebody is good enough for you. If your boyfriend manages to get them on his side then you are probably on to a winner.

8) You wake up and feel lucky each morning
As you roll over in the morning and see him lying next to you, you are struck with a great sense of contentment. Here, out of everywhere in the world, is where you most want to be. You feel lucky to have him in your life and can't imagine sharing it with anyone else.
(okeh yg nie x leh digunapakai sebelum kawen pls!)

9) You stop noticing the cute guy at the coffee shop
Of course you are still going to find other men attractive but it is amazing how much less you notice them when you have found ‘the one'. Think about it, have you met anyone recently who really got your juices flowing? No? Then chances are he's right in front of you.

10) You just know
Sometimes there is no defining factor or moment that confirms he is ‘the one' - you just know. When your life is brighter with him in it (even with his annoying habits and football obsession), when you feel happy each morning and can't imagine your life without him, when you smile thinking about him - you just know.

U JUST KNOW!

Melepak kt umah

Melepak kt umh ari ahad camnihs mmg sgt membosankan..Mr. Fiance blk kampong. Arini cousin dyer bertunang..maybe malam kot baru smpai sini bwk mak nye blk..

So aku sangat poyos tatau nk wtpe..nasib baik dh mtk laptop siap2..dpt gak aku melayan Farmville. Smlm pegi wedding my ex-classmate during primary school Noor Fairoza Razali kt Pulau Indah, Klang. Her father happens to be my mom's ex-boss kat Sekolah Latihan Kem PGA Ulu Kinta. X sangka mak & ayah Fairoza still ingat aku & my mom coz mmg da lamer glerr x jumpa. Gambar will hv to update later or esok coz camera Mr. Fiance da bwk blk kg. And mlm smlm sempat catch midnite movie citer Santau..pompuan ittew sgt terer blakon! 5 bintang utk dyer..

Wedding preparation? A loooooooooooong way to go! Byk nye mende x cari + x beli lagi! Hujung bln ni nk blk kg tempah baju. Mak dah remind takot x sempat siap..yes mam! saya balik! Baju akan ditempah di tailor peberet dari zaman mak anak dara lagi which is Lucky Tailor, Tg. Rambutan.

So far yg besar2 dh selamat dibooking - pelamin+baju+andam (2 belah umah), kad jemputan.. Photographer BELOM ! Scary yess!! Brg2 hantaran sedang dlm proses membeli..ada yg dh dibeli pon..

Okeh dh ngantok..nk gi wat kopi jap..bye!

Wednesday, December 2, 2009

Sesi test baju KEDUA

Bridal : Butik Pengantin & Salon Nasha

Alamat :
No 7, Jalan SCI 1/7,
Dataran Sunway, Sunway City Ipoh
31150 Ulu Kinta, Perak.
(berhadapan The Lost World of Tambun)

Majlis : Nikah & Sanding di Perak


PAKEJ SEROJA : RM 1,950

1 PELAMIN
2 PASANG SONGKET/LACE
(DUA YER TUAN2 & PUAN2 !! UTK UMAH LELAKI & PEREMPUAN)

2 X MEKAP
4 PASANG BAJU PERSALINAN
PINTU GERBANG
HIASAN BILIK TIDUR
GAUN & KOT (PERCUMA)
PAYUNG (PERCUMA)
SET AKSESORI
BUNGA TANGAN


Okeh sesi kedua nihs takde gamba..sbb baik wan or aku dua-dua lupa langsong nak amik gamba..boley? hahahahhaha..plus tak banyak choice utk kaler yg aku nak..sbb aku nak PUTIH+PINK but Kak Nana takde. Yang ada is KRIM+PINK. So aku ade test satu dress putih yg sgt cantik & abg det kata leh digabungkn dgn korset & riben pink utk dptkn effect PUTIH+PINK yg aku nak..

OR

Disbbkn dgn pakej nie aku dpt dua (2) pasang baju, which aku x perlukan..so aku leh dapat satu (1) baju BARU dgn hanya tmbah RM 200 shj! Waaaah sgt excited!! Incik tunang macam approve jek baju BARU! hak hak hak! So skang ni aku ngh pk kan design baju yg malatops utk bagi pada kak nana..and the nominees are :-


sangat2 heart yg ini!! sgt cute+sweet+malatops+vogue de vass!


fesyen ni sgt selamat utk org yg berpinggul j-lo (or je-bor) cam aku!

CREDIT
Gamba2 telah discan dari Majalah Pesona Pengantin keluaran Ogos 2009.
Busana : Butik Pengantin D'Pesona
No. 4-01, Jalan Padi Emas 4/1, Pusat Bandar Tampoi
81200, Johor Bahru.
Tel : 07-2375366 / 012-7965366

Tuesday, December 1, 2009

Sesi test baju PERTAMA

Bridal : Diana Bridal Sdn Bhd / Butik Jalinan Mutiara
Alamat : Level U5, Semua House Jalan TAR (sebelah SayangYou)
Majlis : Sambut menantu di KL

Pakej : RM 1,500

* Sepasang pakaian pengantin lelaki dan perempuan
* 1 rekaan dan hiasan pelamin dewan/khemah
* 1 sessi perkhidmatan mak andam

Since ktorang terpk nk pakai warna HIJAU, so ade 2 baju hijau yg aku test. The first one is baju yang nie (sebijik!). Wan x amik gamba taim aku pakai so layankan je gamba yg ezany pakai ngan bini dyer nie :-


Warna hijau ni aku suka..but Wan pulak tak suka..reason dyer --> warna baju ni cam dah pudar..mcm org dah pakai byk kali..but org bridal tu kater bler aku pakai baju ni nampak sweet jek..


Then, test pulak 2nd baju..hijau epal..ni dia :-

kepala harus dibuang sbb muka pucat lesi tak makeup hah hah


Yang second ni wan suka..kata dyer warna nya ceria sket..and nampak baru..org bridal lak kater bila pakai kaler ni aku nampak seri sket..

Pehtu bler aku google aku jumpa blog bridal nihs nye foto studio..ade lak ijau lagi satu :-



And for pakej ni dapat pelamin cam gini :-




Ekceli aku tak berapa heart sgt pelamin nie..aku kalo bleh nk pelamin vogue de vass sket ala2 pelamin tunang aku aritue..nanti aku nk terai tukar pelamin cantik sket..tapi mesti kene tambah dwet tue..mencik la kl nih mahei..

Cuma frust sket sbb tak dapat tgk gamba2 mak andam makeup..reason derang --> takde gamba! Aiyooooooo harus la mak goyang kan??? bridal sket nye besar gamba makeup pon takde ke? yang ade cuma makeup done by chinese makeup artist..coz bridal ni combine skali ngan Fotome Studios utk pakej gamba studio..harga mmg a bit pricey compared to Butik & Salon Nasha kesayangan aku..dgn Kak Nana RM 1,950 leh dapat macam2 sgt and berbaloi2 yg amat!!

(aku akan blog pasal sesi test baju kat kedai kak nana lak nanti).

Thursday, November 26, 2009

Wat a day..



Kamu penah tak rasa stress? tension? raser cam nk nangis tapi x bulih? penah?? Owhh ini dugaan ek? takpe laa..saba jek.. ;p

Anyway, mlm nie am goin' back to Ipoh..jom ramei2 join aku kter redah lautan kereta! Jom!!

Kepada semua yang menyambut hari raya aidiladha esok, Selamat Hari Raya & Selamat menunaikan ibadah korban..balik kampong tue drive carefully (ingat org yg tersayang). Jgn bwk laju2..korang nk kejar mende? Kalo ko dah x tahan nak tercirit skali pon..R&R kan adew dowhh!

Kalo ko drive secara merbahaya, kalo ko mati sorang2 takpe..masalah nyew ko akan membahayakan pengguna jalanraya yg lain..sO..b4 ko tekan pedal minyak ko tue kuat2, kO pk sket org lain pOn nk balik raya..ok??

aku pon cuti..byk mende nk buat..ahad ni aku nak gi ke bridal Kak Nana nk test baju, nk book pakej kalo bley..nk jumpa photographer tgk hasil keje dyer..byk mende taw! owhh..nk tgk dewan..DEWAN??? Hermm..nt aku cter..baru planning..baru nk discuss..byk yg nk kene discuss ngn mak aku blk nie..

Haih..baru aku tau RUMIT NYA KEJE KAWEN ! sighhh..

*aku nk hapdet pasal baju pengantin yg aku test last weken tapi..nanti la ek! tade moOd lagi..*

Friday, November 20, 2009

Aku Nak Baju Pengantin Warna Ini !!!!!!!!


By Rizman Ruzaini

Cantik kan? soft jer..aku mau !!!!! aku mau !!!!! since wan pon suka warna hijau, so kalau dpt kaler nie nak pakai utk majlis kt kl nt..and paling penting aku TAK NAK pakai songket!

Agak2 kalau sewa kt Rizman Ruzaini berapa? ;p (mati laaa kene cerca dgn puan aiza sbb perasan DIVA !)

Thursday, November 19, 2009

Wedding Photographer

Maka proses mencari wedding photographer pon bermula..Oleh sbb aku nak cari utk majlis kat Ipoh, so pilihan yg adew very limited..aku tau mmg ramai photographer utk wedding kat Ipoh, tapi...nk cari yg vass tu susah!!

Paaaaaaaaaling vass da voom yg aku tau is of coz Waq & the gang from Jangguttouch ! Tapi.........adeh! nak tercirit harga nya hahhahahha! oii waq aku junior ko pon takley kurang ke? haihhh! aku dh mtk quotation aritue.. 4 jam coverage 2k! semput gak aku! aku bukan anak orang kaya, apetah lagi aku tak berjawatan beso..tunang aku pon bukan anak org kaya atau berjawatan besor! ktorang nih makan gaji jek bak kata Ladynoe! abeh camne? thehehhehe..

Nak ambik Candid Syndrome laaaaaaagi la x mampu..! tapi..paaling latest aku dgr Udey Ismail & Moqh Latif dah resign dr CS & derang akan bgabung utk form 1 company bersama2..so aritu aku tnyer Moqh kt FB dyer kater harga suma reduce! hahahahha macam nak terai jek mtk quotation!! patot tak aku terai??????? patot kan!! ;p

Ader satu lagi aku jumpa photographer yg based kt Ipoh..Naqiuddin Khirrudi@Din nama nya from MNK Creative ! Aku plan nk jumpa Din ni masa blk raya haji next week..And quotation yg dyer hantar pon sgt reasonable.. ape kater korang? nih yg dyer bagi :-

PACKAGE A (RM 2,199)
1 event - 2 sessions (up to 2 days)
2 photographers
9 hours coverage
10 x 10 story album - 22 pages (solemnization)
10 x 12 story album - 22 pages (reception)
1 photo 12 x 18 (double glass frame) *double glass frame ni ape ek??
1 photo 11 x 16 (double glass frame)
exclusive leather boxes (for albums)
1 outdoor session (PALING PENTING !!)
unlimited shots (JUGA PENTING !!)
1 DVD music slideshow
1 DVD photos

PACKAGE B (RM 1,899)
1 event - 2 sessions (up to 2 days)
1 photographer
9 hours coverage
10 x 12 story album - 30 pages
1 photo 12 x 18 (double glass frame) *double glass frame ni ape ek??
exclusive leather boxes (for albums)
1 outdoor session (PALING PENTING !!)
unlimited shots (JUGA PENTING !!)
1 DVD music slideshow
1 DVD photos

So aper pandangan korang??? Kalau aku ambik photographer yg mmg based kt Ipoh, aku x payah byr mileage & accomodation..dh save kt ctue! Betol tak ape aku cakap??

Sebenar nyew aku x penting kn sgt album or gambo frame beso2 tue..sbb nyew tu suma kita leh wat nanti sendiri lps kawen..nk besar kan setinggi pintu pon boleh jek! anto je ke kedai tu tau la derang wat..and plus akak & abg ipar wan kan mmg wedding photographer..so takat nk soh wat storybook tu bagi jek cd kt derang..aku cuma nk kan photographer yg leh amik shot2 yg cantik, pandai cari angle menarik & tau ape subjek yg dyer patut capture! takde lah macam OP aku maser bertunang haritue..aku frust glerr sbb takde satu pon gmba hantaran yg dyer ambik! aku repeat TAKDE SATU PON ok! penat2 aku & wan tempah gubahan hantaran tu smpai rabak dekat 900 hengget! nasib akak & abg ipar wan adew capture..kalo tak takde kenangan..

Mesti korang tnyer kan "dah tue apesal x ambik akak & abg ipar wan jek jadi OP?"

Jawapan aku : Dah tentu la derang akan dtg sama2 ngan rombongan wan sebagai keluarga belah lelaki..takkan sbb aku derang nk dtg awal pulak? x best la kan? derang kan bakal family aku... Untung nya aku sbb nanti aku akan dapat 2 hasil keje yg berbeza - satu dari OP aku, satu dari bakal akak ipar aku (mcm masa bertunang aritu!) hehheheh! UNTUNG kan ade akak ipar photographer??? ;p

114 days to my wedding..

Skali bukak belog (setelah bertahun x bukak kan) tgezut pulak nengok ticker kt ateh tue! Mak aihh tggal lagi 114 hari jek!! (jerr okeh)..

Abess ape yg kamu dh buat pompuan?? Owhh adew..adew..ade progress lah! Kome ingat aku dok honeymoon meraikan pertunangan lagi ke? No..no..aku dh mula kan pon misi mem"prepare" ape yg patot...dimulai dengan kursus kawen (nanti bler rajin aku tulih la dh selamat dpt sijil pon) daaaaan jeng jeng jeng --->> KAD !!! Yer tuan2 & puan2 aku dh pon booking kad kawen aku! Hahahahhaa..thanks to :-




Pameran Pengantin 2009 yg aku & wan terjah weken lepas kt PWTC..! Sesungguhnya, pameran ini adalah sesak & x brapa membantu pon ekceli..sbb out of suma booth kt ctue, yg aku rasa berbaloi2 pon adalah booth2 kad kawen! sbb hanya derang je yg bagi promosi macam2, free gift macam2 disamping harga yg berpatutan. Cuma out of all booth yg ktorang singgah, ada satu yg sangat menarik perhatian aku & wan (errr..tapi wan yg over-excited di sittew!)..iaitu booth
"Seri Sireh" <----kelik di sittew or sini utk ke fotopages nyer! Tapi baik website or fotopage derang ni dua-dua pon x berhapdet! (sama la cam aku yg malas ni kan).

Ni plak map utk ke kedai derang kt bwh nie..kedai ni dkt2 je ngan LH Creative kt Jln Pudu tue..

Seri Sireh Enterprise
No. 15, Jalan Brunei Selatan
Off Jalan Pudu
55100 Kuala Lumpur
Tel/Fax : 03-2144 7879
Email : seri_sireh@yahoo.com



Aku baru booking je..bayor 50 hengget, so nanti pertengahan bulan depan baru nk gi kedai submit gambo & discuss design sehabis-habisnya..so aku tatau lagi cemana servis derang nie..but so far explaination yg dibagi oleh towkay kedai tu (abang ape aku lupa nama dyer) seorang lelaki melayu sangat bagus lah..staff dyer pon ok..hopefully sumanya ok lah smpai kad aku siap print nanti ek!

Ape yg membuatkan ktorang suka psl kad dyer nihs is bcoz artwork derang unik and dyer ade satu xclusive design yg takde kt kedai2 lain..(which is....RAHSIA la kan! hak hak mane leh tunjuk skrang nt x saprais la!)..and promosi yg ktorang dapat is :-

Dengan setiap pembelian (pembelian?) 1000 pcs kad kahwin, anda akan dapat PERCUMA

i) 1000pcs printed envelopes

ii) 1000pcs kotak gift/souvenir utk tetamu sebesar ape ek? aku rasa sebesar buku skolah stendet tue..buku latihan..hah entah aku x tau saiz dyer ek..tapi cukup la utk nk isi bahulu, bunga telor, bekas sabun ke or pot pouri, sebijik muffin ke cupcakes..hah banyak kan leh isi?? ;p

iii) 2 keping bunting panjang (sgt feeling artis okeh! hahah)..err..bunting mmg panjang kan mazli? owh aku tatau la yg penting kater abg tu quality print nya adalah 1200dpi..(yer skrang aku sgt pandai pasal menatang kiraan printing nie ke? kirim salam..!)

*kak Hazleen, if ur reading this, pls bagi saya diskaun okeh free promosi utk akak kt cnie!!*

Maka, wan yg sgt excited setelah 3 kali pusingan akhirnya seluk poket sambil mengeluarkn wang 50 hengget & duduk dpn abang tue..aku disebelah tersengih kerang jek :p

Settle bab kad kawen! Ade lagi satu booth operated by chinese pon menarik harga promotion derang..and kedai derang pon dkt lubuk kad kawen yg sama lah -->> jalan pudu! Pon dpt adiah percuma kotak2 gift gak ngn bunting..cuma design adalah standard & sama...tapi tetap berbaloi2!

Lagi satu yg menarik masa pameran tu is katering! Suma booth yg aku lalu bagi promosi gempak2..antaranya kalo amik katering derang dapat hadiah percuma honeymoon 3hr 2mlm! kemana aku tatau la sbb aku x benti pon tnyer..and derang siap bagi kita rasa sample foods which aku x rasa! ade satu katerer yg wan kater leh consider iaitu --->>
Sri Angsana Canopy & Caterer. Ni promosi nya nasik beriani johor kot (mabeless!! tringat2 aku x dpt makan beriani gam masa mengantor jaja ke umh shukor dulu! sbb aku mkn idang pengantin so lauk disediakan oleh org kedai pengantin huhuhu). Ni iklan gempak :-




Tapi most probably wan ambek katering org flat kot..entah tu terpulang kt mak dyer ler..

Booth2 pakej pelamin, baju, makeup mmg gempak2 gler lah tmasuk rege yg gempak..so aku tak perlukan pon pakej smpai 3k sbb aku nk cari utk majlis di umh wan..yg simple je sudah..sambut menantu je kekdahnye..

Maka, weken nie aku nk gi test baju utk kenduri di kl nt..kt kedai pengantin sebelah Sayang You kat Semua House nie --> kelik sini..sbb baju2 nya cantik sgt plus pakej yg berpatutan & seswaii utk ktorang..nanti dh pegi aku hapdet lah..(kalau aku rajin lah! ;p)

Utk kenduri umh aku, aku still akan menggunakan khidmat --->>
Kak Nana @ Butik & Salon Nasha yg malatops ittew! raya haji ni balik baru nk gi test baju & booking skali..Owh yess! tema di umah aku adalah --->> PINK + PUTIH yer tuan2 & puan2 & cik2 kwn2 ku sekalian! Sila ALERT!

Sekian, terima kasih ;p

Friday, November 6, 2009

Open Letter to God : Happy Birthday to Me !!!!!!!



Ya Allah Ya Tuhanku,


thank you for this 27th year of life that u hv given me..i see that u hv read my previous letter. and i know that u hv listened to all my prayers..tq very much ya allah..u hv granted my biggest wish ever! I hv found someone almost perfect (for me) but i know that no one is perfect in this world..so i am very much satisfied with him..and i am looking forward to a very wonderful journey next! (pls make it wonderful ya allah!)..

Ya Allah Ya Tuhanku,

(cakap melayu pulak ok) kau permudahkan lah semua urusan perkahwinan ku ya allah..murahkan lah rezeki ku, lancarkan lah segala nya & berkatilah niat suci murni kami ini ya allah! Temu kn lah aku dgn photographer perkahwinan yg dpt memberi aku album gmba yg meletop tapi dgn lingkungan bajet yg masih dibawah paras lulus (oleh wan)..tolong lah hamba mu yg sangat2 risau ini ya allah!

Ya Allah Ya Tuhanku,

only two words i've to say to u - THANK YOU !


Yours truly,
Nursariah Abdul Rahman

Friday, October 16, 2009

Happy Deepavali


To all my Indian friends & readers celebrating Deepavali tomorrow :-

May the beauty of Deepavali season fill your home with happiness, and may the coming year provide you with all that bring you joy!

Happy Deepavali..

Saturday, September 26, 2009

We're Engaged!!!



Today September 26, 2009 (7th of Syawal 1430H)..

I am officially engaged to Muhamad Izuan bin Abdul Rahman.

Alhamdulilah..May Allah blessed the two of us till our last breath together.

Amin..

Thursday, September 24, 2009

Satu hari lagi...

Satu hari jek lagi before my engagement...hectic nyer aku raser...so far sumer dh siap..pelamin dh pasang dr hari selasa lagi..awal nyer la Nasha Bridal ni ngantor pelamin..sudah nyew berjoget la mengepung kristal2 vogue de vass yg dipasang abg det tue..bukan mengepung ape..tapi kepung dr dimusnahkan oleh askar2 punjab ader 6 org semuanya kecik2 comeii tapi mmg pemusnah alam semesta hahahhahahahhahaha!!

Wish me luck!

Wednesday, September 2, 2009

Al-Fatihah utk arwah Nur Shazwani Abd Malek

Taken frm her friend's blog here

Last week Wan bagitau aku yg arwah Wani masuk hospital bcoz of H1N1. Aku sempat jumpa arwah sekali before puasa. Maser tu arwah dgn tunang dyer - Adi dtg kl sbb gi beli barang kawen tak silap..ktorang lepak kt nasik lemak city garden kg. baru tue borak2 pasal preparation kawen derang which is NEXT MONTH, psl bisnes Adi, psl barang hantaran murah2 kt bandung..arwah mmg seems happy citer psl lepas kawen derang duduk umah mane la..mcm2 lagik..since derang pon dh lama x jumpa Wan..

Aku teringat arwah ckp kt aku before balik "Aku x penah dpt cuti time raya..lepas kawen nanti tak ingin aku nak keje maser raya dah!" and "korang x datang kenduri ktorang, aku x nak pegi kenduri korang!"

Arwah ni anak polis dalam kem PGA kt ulu kinta tu..dkt sgt ngan umah aku..aku & Wan pon mmg dh plan nk pegi wedding derang..it all started with batuk & demam panas..and dyer mmg xder sakit ape..after warded dkt MAS hospital (arwah worked for MAS), arwah dah ok and supposed dah boleh balik..arwah pon dh siap mms gamba kt Adi bgtau that she's fine..otw Adi nk ambik tu, arwah batuk makin teruk..so they had to refer her to Seremban..arwah had live wit the help of the machine (and semangat dyer) since thursday..

Aku remind Wan suruh pegi visit, but Wan keje blk lewat so asyik takde kesempatan nk pegi ke hospital..Sabtu lepas, pagi2 lagi aku dah balik kg nk settle few things for engagement ktorang pas raya nanti..so ptg Ahad tu finally Wan pegi jugak hospital (macam tau2 je) visit arwah..according to him, condition arwah mmg very weak..arwah dah x sedar at that time..leher doctor dh tebuk utk sedut keluar kahak..virus tu dh attack paru2 causing pneumonia..

Maser Wan tgh duduk sorang2 in that room, heart rate arwah makin turun..until finally doctor bagi cue pada nurse utk pam..and derang suruh Wan tggu luar..after few attempts, doctor panggil mak arwah..that's when they pronounced her dead..

After dah settle urusan kt hospital, lps tenangkan Adi..Wan sempat temankan Adi balik umah dyer kt Nilai..then Wan trus balik kl..malam tu jugak turun Ipoh coz arwah nk dikebumikan malam tu juger..lebih kurang kul 12 mlm arwah selamat disemadikan di tanah perkuburan islam Tambun..

Arwah Wani has passed away peacefully on 30th August 2009 at about 4pm at a hospital in Seremban.

Semoga rohnya ditempatkan bersama org2 yg beriman..Amin!

Al-fatihah..

**Dear friends & families, pls take extra precaution and wear ur face mask whenever ur out in public places..malu tu buang jauh2 la..! Selalu cuci tangan, mkn vitamin C for immunity..and kalau boleh avoid crowded places..as for me, aku mane leh avoid..hari2 naik lrt..so aku mmg pakai face mask! Biar la org tengok aku macam alien pon..aku takot..aku tgk sendiri maser arwah dikebumikan..aku tgk betapa frust nye muka Adi maser dyer tolong kambus liang..mengalir air mata x sudah2..paling aku sedih bila tgk bakul yg berisi bunga2 nak tabur atas kubur tue berenda cantik sgt seolah2 bakul yg dah siap utk hantaran or tpt isi bunga telur!

Friday, August 21, 2009

Selamat berpuasa semua !!!


Sekejap jek raser tup2 esok dah nak puasa..!

Kepada semua kwn2, kaum keluarga & seluruh umat Islam x kira dimana jua anda berada, saya Nursariah bt Abdul Rahman ingin mengucapkan..

"Selamat Menunaikan ibadah Puasa" !

Semoga tabah menghadapi dugaan & cabaran di bulan yg mulia..Semoga mendapat keberkatan dan redho Nya, semoga dugaan ini lah yg akan menguatkan keimanan kita pada Ilahi..Amin!

*p/s :- Jaja, Mazli, Amy, Manja, Kak Sumar - jgn ponteng puasa wokeh!

Monday, August 17, 2009

My Engagement Preparation (Part 1)

Pejam celik pejam celik raser sekejap jek..sedar x sedar dh nk mula puasa pon sok lusa..makin dekat aku makin kancheong memikirkan macam2 preparation for next month..bulan puasa masa makin suntuk..Wan pulak hari2 keje balik lewat..sabtu pon keje sampai ptg..the only day yg aku adew is Ahad!

CHECKLIST

Yang dah siap/in progress :-

1) Baju Bertunang - dah beli & dah tempah. Wan punyer baju melayu dh siap & dh ambik smlm (16/08/2009). Aku punyer siap hujung bulan nie..

2) Souvenir utk family Wan - kotak & barang2 gubahan sumer dh beli & still dlm process by Kak Tie..

3) Thank you tag - dah siap & dh ambik..

4) Cincin Tunang - dah beli smlm (16/08/2009)

5) Katering makan & khemah - Mak dh kawtim ngan katerer (anak Pakcik)

Yang belom siap :-

1) Kain hantaran (baju nikah) - dh pegi survey tp belom beli

2) Hantaran - tgh cari org nak gubah

3) Makeup & pelamin mini (if affordable hah hah) - hujung bulan nie baru nk pegi survey kat Nasha Bridal sbb balik kg..

4) Barang/mende nk isi dalam kotak souvenir - ngah dpkirkan..chocolates maybe?

5) Photographer - pon hujung bulan baru nk jumpa..(Jaja, pls bagi aku kontek number Saipol & tolong remind aku ek? heheh tengkiu!)

6) Kek - nie yg paling syahdu..(ader kisah disebalik tapi aku takmo ingat2 lagik..sbb lagi ingat nanti lagi tensi!) duh sabo sal sabo..aku x decide lagik nk tempah kt maner..last choice mmg SR raser nyer..sbb aku takmo kek fondant..aku nk carik kek krim..

Aper lagi yer???

*** Haih napew lah oghang melayu bertunang payah benor kene buat majlis bagai..tgk org putih sarung cincin jek udah bertunang..ateh bas bulih bertunang! Tak payah tggu mak ke sedare mare yg sarungkn..senirik sarung jek hah hah..save budget tak payah wat majlis, tak payah wat baju, tak payah hantaran pon, tak payah dwet minyak, tol, pendek kater sumer tak payah! hermm..tapi dh mmg nie adat oghang melayu maka kter kene ikut je le ye tak? just my two cents..! ;)

Monday, July 13, 2009

July 11, 2009 : Aku sudah dirisik!

Buah tangan dr family Wan (buah beso2 beli kt Jusco Ipoh Garden okeh!)

Makan time. Clockwise: Abg Ucai (bj merah), Abg Ipar Wan (tshirt putih), Pakcik (my stepdad), Mak (tudung pink), Mak Nyah (tudung & baju biru), Pah (nampak kepala je), Makwe wife Pakwe (tudung oren), Mak Wan (tudung labuh), Pakwe (tshirt kuning ang ang), Abg Ngah Wan (kemeja hijau).

Pakwe dgn debat ala parlimen dyer

Cincin yg dibeli setelah berhempas-pulas memerah otak!

Part 3

Maser makan tue Pakwe aku sibuk suruh panggei Wan balik makan..but then mak Wan cakap tak payah..sumer org dh ralat sbb aper mak dyer x bagi Wan masuk makan..Makcik2 aku dh soh aku kol dyer but mmg Wan cakap mak dyer x bagi masuk..so pasrah je lah di sittew..! si Wan melepak kt cc mane tah sian plak kt dyer..Mak aku pon cargas tapau bukan main banyak lagik makanan lam container utk si Wan..taim nie pon adew drama actually dimana Pakwe aku dh sergah mak Wan suroh makan..actually bukan sergah tapi as mentioned earlier kan sore Pakwe aku tu kuat jd bunyik nye macam dyer sergah! Hahhahahhahahaa...

Then family derang pon dh nk balik...so adegan di bwh nie berlaku kt porch umah aku :-

Abg Ngah Wan tepon dyer "Assalammualaikum wan..haaa nk balik dh nie". Letak tepon.

Pakwe : "Ngaper dibuat anak tu mcm tue? Panggei ler dyer makan..mike datang dyer nganto lepeh (lepas) itu kome panggei dyer ngambik pulak!"

Mak Wan : (sengih je) mmg x bagi dyer masuk sama pon..

Wan pon sampai...

Pakcik : "Mari masuk dulu Wan..ramai nk kenal2 nie"

Wan pon turun kete ngan muka merah padam sampei ke telinga and maintain sengih..salam sumer org, and sampei kt Pakwe...Pakwe x lepas tangan dyer!!! 

Pakwe : "Hah maner kamu pegi?? Ngaper kamu x masuk makan?? (toleh ke mak Wan) Owhh x patot beno deme yer..ader pulak x bagi kamu masuk? Kalo ruper ittew patot kamu jgn ambik ke mari! Kamu suruh ajer deme jalan ke simpang tu hah bior padan muka deme!!!"

Sumer org dh gelak nk pecah perot..tapi Wan still tersengih kambeng!!!

Pakwe : "Jangan dibuat lagi!!!" (mengakhiri perbualan dgn tekanan intonasi yg sangat kuat!)

Sumer yg ade gelak cam nk pecah perot...derang sumer pon masuk kete while Pakwe mengejor mak Wan sambil bukak kn pintu kete and tolong tutup okeh!!!!! Motif kene buat gittew??? Hahhahahhaha Pakwe kaber line balik sbb dyer dh bahan org tu beria-ia tadik!!! Pakwe politik taw!!

Otw blk kl Wan sms aku "Dyer nak ayat mak wa (guwa) ler tue..hah hah! Dyer grip tgn wa..jager dyer dtg kl nanti.." Wakakkaakaka ittew baru sikit..jager lah btunang sok..sakit la telinga derang kene smash ngan Pakwe! 

Suffice to say that sumer nyer berjalan lancar alhamdulillah..maka tamat lah majlis..sumer pon dh ditetapkan..majlis pertunangan aku akan berlansung pd 26 September 2009 which is Hari Raya ke-7..Insyaallah!

July 11, 2009 : Aku sudah dirisik!

PART 2

Family aku pon welcome derang and jemput masuk..aku kuar salam ngn mak dyer sambil control ayu..Makcik Samsiah pon sempat bgurau ngan aku "kenei lagi ker?" hehhehee maka aku pon sengih2 gatei and trus blah ke dapo..(dalam ati dh x sabo nk cilok kot pintu blakang - glerr kuang hasam punyer anak me (nantu) hahhahahhaha)

Nk djadikan citer kain aku plak dh ketat (gara2 makan x sempat bismillah) so aku wat xcuse xnk anto air sbb malu nk tunduk nanti perot tayar michelin aku nih kelihatan! Tpaksa la akak aku yg nganto air & kuih2...da tgk line sumer okeh..aku pon dgn bantuan Kak Tie & Nana tpaksa mengopak pintu dapo yg tetiba tersangkut tah naper utk membolehkn aku menyelinap! (tanda2 awal nak kantoi)

Setelah pintu dgn jaya nya dbuka..aku pon berlari ala Watson Nyambek ikut tepi umh Syikin pusing ke deret sebelah umpama x penah dapat kuor umah dh 5 bulan while si Wan dh sengih2 lam kete (kat port yg telah dijanjikan tadi)! And ktorang pon meluncur dgn laju nyer ke Giant Sunway City (tu je ler yg adew pon)..sampei jek, parking kete, lock, and jalan dgn bangga nyer nie (maklum le nk poyo ngn oghang x pnah sampei tanjong nie!)..sesampai jek kt entrance Giant (I REPEAT - ENTRANCE GIANT!), tepon aku bunyik and it's Nana (adik aku)

"Yang, jap Mak nak cakap"

Mak : "Sa, balik le sekarang juger mak dyer nk sarung cincin!" (dalam nada cemas!)  

Wattttttttt??????? Sarung cincin????? Maner ader dlm schedule???? Aku ngn Wan dh nk tkencing jek raser taim tue! Wan 3-4 kali repeat "Mak i x ckp pon nk sarung cincin!! Dyer kater bagi jek..." OMG are u kidding me bakal MIL?? Uwaaaaaa!!!

Wan pon dgn teknik pemanduan ala2 Schumacher drift kete gaban dyer balik ke umah aku!!! Agak nye napas pon x sempat tarik kot..(takot nie nak kantoi ngn mak dyer melarikan anak dara oghang hahahhahahhahahhah)

Bler smpai jek kt pintu dapo, Mak Nyah dh resah tggu aku..rupanya derang sumer pakat cover line ckp aku gi toilet la..gi basuh pinggan la..gi pinjam kamera kt umh jiran la (they're all sucks at lying, don't they? kekkekekekkeke).. masuk jek umh, Kak Tie soh aku tarik napas and slowly gi ke depan..(dalam ati raser nak nangeh dah sumpah okeh!) dah la nebes, malu, raser bersalah lagik! 

Sebaik aku duduk jek sblh Makcik samsiah, dyer pon "jari maner Sal?" sambil aku hulur tangan..

"Bismillahirrahmanirrahim..mudah2an kekal sampai ke jinjang pelamin.."

Aku dlm ati "AMIN..."

Raser lepas hazab...hah hah hah!!

(disebabkn sumer jadi kelam kabut & unexpected, maka gambo sarung cincin aku pon goyang yg amat even though 2 kali take! photographer bidan terjun adalah Kak Ti yg nebes sampei tgn bgoyang taim amik gambo hah hah)

July 11, 2009 : Aku sudah dirisik!

PART 1

Soalan : Aper perasaan ko nok?

Jawapan : Ko gler?? of coz la eppy dowh!! ahahahhaa..

11 Julai 2009 tarikh keramat dalam idup aku..family Wan datang merisik..even though perasaan aku of coz la touching glerr + happy + excited + nebes + miang sumer adew kan..hahahhaa..but ader satu incident yg wat Bff aku insist that aku wat satu entry utk kenang-kenangan..incident yg takkan aku & Wan lupakan sampai bler2!!

As usual Mak aku adelah org yg paling excited dalam donia bila aku bgtau dyer sumtimes back..dyer happy sgt sbb umah aku pon da lamer x wat kenurik..and then dyer pon risau gak takot la anak dara dyer nie tak laku kan? Hallo dyer tak tau ke doter dyer ni hot macam J-Lo? (J-Lo ke Je-bor bak kata Wan!)

Wakaka!..sampai siap Mak aku nk bwk gi Mandi Bunga la!! (mandi bunga???????)

So pagi2 lg Mak aku da siap masak..of coz tender memasak goes tu Mak & akak2 aku jek..Wan sms plak bagitau yg mak dyer x bagi dyer masuk nanti..smpai masuk mkn pon x leh (maybe mak dyer ikut adat) so aku pon dgn pantas nye tnyer kt Mak aku boley ke aku nk kuar senyap2 kot pintu blakang nt time derang discuss and to my suprise Mak aku jawab "A'ah pegi ler..bawak Wan makan dkt Giant..kesian dyer x makan pulak nanti.." Hahhahahhahahhahah i lap u Mummy!! My mum sure rawks more than i do uolss!!! 

10:00am : Wan sms bgtau derang dah kt area Bukit Tagar..bila aku btau, Mak aku dah kelam kabut gi pakai baju cantik dyer..Pakcik (stepdad) aku pon dah sarung suar sumer..padahal baru sampai Bukit Tagar okeh..dkt2 batang berjuntai gittew la..! Glerr semangat kn family aku??

11.30am : Wan sms lagi bgtau derang benti kt R & R Tapah.. at that time Pakwe, Mak Nyah & Pah da sampai..so derang bantai melepak kt porch borak2..then Pakwe pon mula la menunjuk kn skill sore panahan petir dyer tue..org tua nie mmg terkenal di kalangan sedara-mare ktorang dgn kehandalan bertempik..actually dyer bukan marah pon, cuma stail bcakap mmg cenggitew..Pakwe nie amatla baik and sempoi..and salu wat klako..

********

SPECIAL DISCLAIMER :

Korang tau ke Pakwe mane yg aku maksudkn nie? Pakwe nie refers to pak sedara yg tua kalo ikut gelaran oghang perak yer hadek2.. so in this case, Pakwe nie adalah abang sulung mak aku gittew..dyer mmg tak leh jd wali aku, tp in any event Mak aku for sure akan suruh Pakwe yg wakilkn bg pihak family ktorang..

Mak Nyah pulak bukan ahkak2 pondan uolss plss jgn tersilap okeh! Mak Nyah nie refers to mak sedare yg tengah (again gelaran oghang perak)..in this case Mak Nyah nie is akak Mak aku bwh Pakwe..

Pah di sini dtg dr word Opah or sesetengah tempat panggei Nenek..Pah aku alhamdulillah sihat cuma mata jek dh kabur..still standing at the age of 87!

*********

Di sini ler kluor nyer dialog cam kt bwh nie :-

PAKWE : "Ape namer merisik nie..cuba kome bagitau aku? Yang kome suroh org tu dtg jauh2 dari n9 tu buat ape? Sok btunang nak dtg lagi..duit lagi.."

AKU : "Eh bukan n9 pakwe.."

PAKWE : "Hah? Ater dtg dr maner?"

AKU : "Kelumpo jer.."

PAKWE : "Hah kelumpo pon jauh juger! Saper kepala nyer yg ngatorkn nie? Kalo aku kepala nya idak aku bagi deme datang! Kamu suker ler kamu dpt banyak cincin! (sambil pandang aku)"

AKU : "Memang ler hahhahaa" (yg lain pon dh tgelak!)

MAK AKU : "Idak..deme dtg nk berkenei2 jer..."

PAKWE : "Haaaaaa...kater ler nk kenei2..ater kiter ni yer bler org dtg meminang anak2 kter, kter mmg suka..maklum le anak kter bukan mane lawa muka idung..(kemudian paling lagi kat aku) Kamu ingat kamu lawa sangat????"

AKU : "Haihhh lawa ler juger!!" (org lain pon gelak terbelahak2 lagik!)

....dan blablablabla...sampai la tiba2 Wan sms aku "dah sampai" tepat2 kul 12:38:11 pm and x lamer pas tue kete dyer pon benti betoi2 dpn umh..mak, abg & abg ipar dyer pon turun..and Wan pon blah ke port yg dh dijanjikn...

(ngeh ngeh)

Friday, June 12, 2009

Atas permintaan Sue..

sukahati said...

noks...mak nk menuntut ilmu d pengapit neh dr u'olls. buat satu entry untuk tugas2 pengapit...mak dah neves tak bleh blah dah neh

June 12, 2009 1:56 PM

+++++++++++++++++

Hah hah..so Cik Sue ko kene jd pengapit ek? Thehehe..rasainnnn!! Nah ini melalui experience mak tempoh hari okeh :-

Sebeno nyer tugas Cik Pengapit nie sepatutnya start from before wedding lagi...Cik Pengapit sepatutnya jd org yg ke hulu ke hilir ngn pengantin utk settlekn wedding preparation. (which aku x buat..yes..i am the very bad Cik Pengapit! ampon kn aku Ja..)

Sampai la hari nikah plak, Cik Pengapit akan jd org yg :-

1) menemankn pengantin dr umah ke masjid (sila la dtg awal yer..)

2) duduk dgn ayu sblh pengantin kt masjid while sang suami menggoncang tgn tok kadi (maner tau family belah lelaki tertipu tertarik dgn keayuan anda itu & secara kebetulan adik/abang/sepupu pengantin lelaki masih available maka bukan kah anda punya peluang cerah utk berbiras dgn member anda? - sila jgn cuba tips gewdix ini jika anda sudah punya cik abang yg menunggu setia di tpt lain atau kekasih hati yg turut berada di masjid krn sudah pasti anda akan dibaling dgn kasut boot saiz 10!)

3) mententeramkn gelora dihati pengantin yg ngah berdebar2 tue (kurangkn lawak bodo sbb ditakuti pengantin yg sdg jiwa kacau menampar laju2 ke arah muka anda)

4) membetulkn selendang ke kain ke baju pengantin yg terselak or whutsoever juga men'touchup'kn makeup pengantin/mengelap peluh2 gabra di muka pengantin.. (sila jgn asyik betulkan baju anda shj..)

5) until la balik umah for majlis berinai (which pengantin pompuan akan sanding sorang) - haaaa..at this point PALING penting skali yer Cik Sue, sila sediakan SEKOTAK TISSUE cap ape pon takper (aku hr tue tissue cap Giant yg aku jumpa kt umah Jaja)..motif? sbb nye majlis berinai nt family belah lelaki & perempuan akan merenjis air mawar, calit sket inai kt tengah2 tapak tangan pengantin pompuan, campak2 beras kuning & buh bunga rampai..jd tujuan tissue ittew adalah utk mengaut (mengaut?) membersihkn tapak tgn pengantin sebelum org seterusnya nk menepung tawar plak...(sila ulang aktiviti membersih tapak tgn ini sehingga selesai org terakhir merenjis2). Sambil2 ittew kontrol lah senyuman anda yg miang ittew krn photographer pasti sedang mengambil gamba pengantin, which secara x sengaja akan termasuk juger muka anda yg vogue ittew skali (dan x sia-sia lah anda membeli/menempah baju vogue de vass anda ittew..)

Maka setelah keluarga lelaki pon pulang, boleh lah anda dan sang pengantin berjalan laju2 menuju ke khemah di depan umah utk melahap segala lauk petok yg tinggal (yg biaser nyer masih banyak & sgt best sbb x perlu mkn kontrol2 segala kerana yg adew di situ hanya lah kaum kerabat pengantin pompuan yg sememangnya sudah menjadi geng anda juger...errr..kalo geng lah yer! aku geng jek..hah hah). 

Setelah selesai anda menyettlekn nasik dan lauk2 petok ittew, sila lah tgk2 kalo2 masih adew keje2 yg nk dbuat spt : mengisi gift/goodie bag tetamu, melilit bunga manggar & mencacak kan pd betik, etc.,.

Jika semuanya dh selesai, maka tamat lah sudah tugas hari pertama...

Keesokan harinya pula iaitu majlis persandingan (yess..this is where ur ultimate role begins), :-

1) sila lah skali lagi dtg awal (terutama jika anda harus dimakeup juga oleh Kak As mak andam pengantin..ini krn selepas ittew mak andam perlu pula mengerjakan muka pengantin jd jgn lah semak..) 

2) sila makan terlebih dahulu (sbb ditakuti lapa) krn sewaktu makan beradap takkan la anda nk makan dgn lahap nyew..malu la org tgk kan?

3) sila tlg pastikan pengantin berkeadaan baik & menarik sepanjang masa..(selain memastikan diri anda juga kelihatan menarik)

4) maser pengantin bersanding, tugas anda seperti biasa mengelap peluh (skali lagi sediakan kotak tisu berhampiran atau sponge - sbb makeup pengantin tak bleh lap ngan tisu nanti ilang la makeup - terutama if mak andam tu guna makeup cap ayam)

5) bila pengantin makan, kalo bentara kt luar tu soh ko dok sblh pengantin, then tolong la amik kan lauk isi kat pinggan pengantin kan..kang kalo pengantin lahap gi kepak senirik ayam panggang tue kan ker burok rupa nyew?

6) ikut ler pengantin ke mane pegi..as usual kalo pengantin kan sure nak gi beramas mesra ngan tetamu bersalam2..ko polo jek ler..disamping dpt enterprem muka kita sama kan? ahaks! (di kesempatan ini aku nk mtk mahap kt jaja sbb pengapit dyer dah x larat jalan jauh gler taim ngantor rombongan lelaki balik sbb bas nye parking jauh benor..so cik pengapit lepak bwh pokok ngan fotographer jek! hahahha hampon nok!!)

7) bila da settle sumer, tetamu pon dah balik..boleh la anda lepak2 sambil makan kek kt depan umah bersama2 ngan pengantin & keluarga nya..

Wakakakka sekian la sajer tutorial kita psl tugas2 pengapit secara amnya..kalo mane yg aku x taip tue maknanya aku lupa la..(sbb aku mmg byk telan semot)..tp after all bler tiba hari nya nt, ko akan tau senirik ape ko kene wat Cik Sue..aku pon tu la pes taim jd pengapit...and mmg beshh rupanya!

Alhamdulillah berkat jd pengapit jugak, Allah dh mendengar doa aku..AMIN !

Wednesday, June 10, 2009

Bridal penipu?

Kesian, geram, bengang, raser nk pitam sumer adew..

Actually dari sblm majlis kt Perak lg aku da dgr mslh nie from Jaja. Bridal yg berjanji sepenuh jiwa raga utk siapkan baju pengantin dyer da beberapa kali menipu sesi fitting. Sampai berjanggut ktorang menunggu dalam ujan di One Cafe depan Puduraya (sbb konon nyew pondan ittew nk dtg kl di area Puduraya) alih2 dyer still kt jB! dh la call x angkat, sms x reply mmg jahanam sama ittew pondan! and konon nya mlm tu dyer nk dtg kl jumpa Jaja kt area umah but takde gak and alasan - gado ngn mak x leh dtg kl..kan sgt busokk reason tue? Busokk dan bodow!!!

Sila refer entry Jaja ini : Yang pertama Yang kedua

Bertitik tolak frm there, kisah nie x bhenti..sampai la majlis kt Perak dah selamat..so then Jaja da start pk pasal reception kedua..and still.....................the same problem gak.. kedei bridal tue tutup, pondan off hp (semua yg di kedai pon sama)..mmg sgt disasterous yer tuan2 & puan2 especially bila tinggal 3 hr je lagi before the kenduri!

Kalo korang ape yg korang buat? Jaja da pasrah jek..takkan nk pakei kain batik & t-shirt tuck in? takkan nk pakei baju kelawar? or baju raya thn lps? baju konvo? Yang penting dwet dah bagi pd pondan tu 2k! Kalo dpt cr baju sewa yg lain plak tentu kene amik makeup skali? Boleh ke aku makeup Jaja ditakuti maha dasyat horror nye dr makeup Kak As? 

Ahhh....sgt menakutkn okeh! aku pon jd takot biler memikirkn sok2 lusa aku akan turut memikirkn mende yg sama..doa byk2 pd Allah jek supaya sumer disaster & dugaan utk Jaja nie ending nya sgt bahagia or else aku x mo pk la but of coz akan adew headlines dlm local news yg berbunyik "Seorang pondan kedai pengantin ditikam kerana menipu pelanggan" or "Kedai pengantin dibakar gara-gara menipu pelanggan"

Friday, June 5, 2009

Aper kah perancangan awal yg penting utk sebuah majlis pertunangan dan diikuti dgn perkahwinan selang beberapa bulan selepas itu?


Sebuah? bantai saja la labuuuuuuuu.....

Tujuan entry ini di karang? Sbb nyew aku nk mintak korang nyew advise (sbb aku tau korang2 yg baca ni expert & da pnah melalui sumer nie).

*IKLAN* DISCLAIMER : Maaf, ini hanya lah ruangan utk mendptkn pandangan - TIDAK ada kena mengena dgn tuan punyer blog atau sesiapa hah hah hah. 

Soalan pertama : Berapakah budget kasar utk sesebuah (sebuah lagi?) majlis pertunangan? Sumer lump sum dari hantaran ke kenduri ke baju ke makeup ke fotographer ke kos perjalanan keluarga lelaki..

Soalan kedua : Berapakah budget kasar utk sesebuah majlis perkahwinan? (details spt soklan di ateh)

Boleh tak korang bagi aku roughly...round figure? Berapa yg korang dah spend utk majlis korang (dwet korang senirik campor dwet pasangan).. Pls advise k! aku just nk tau..alah bukan ape pon..just for info jek ngeh ngeh ngeh.. (dah jgn tanyer lebey2..aku kn da bagi disclaimer kt ateh tue!)

Tima kasih byk2..

My sis Nurmawati gave birth to a baby girl on 31/05/2009 @ 12.05pm


Yup..on the same day aku dok bz mengapit Jaja, my sis lak selamat melahirkn 3rd baby gurl dyer kt HUKM.. berat 3.09 kg..until today, aku lom sempat tgk camnew rupa anak sedara aku tue..yg adew cuma gmba mms ni jek..sbb nye maser my sis kt spital, aku kt kg..bler aku blk kl dyer lak da blk kg.. insyaallah dlm maser trdekat nih nk balik gak..

And the funniest part is, my sis & Amy sama2 deliver kt HUKM, sama2 dpt baby gurl, and sama2 deliver tghari - my sis pukul 12.05pm, amy lak 12.35pm...and palingggggg best tuan2 dan puan2 skalian..deme samer2 org tmn desa jaya, tanjong rambutan, perak...wakakakkaka~ bak komen ekin kt FB aku - the curse of tanjong valley muahahaha...:) 

Nampak nyew silap la guessing aku kali nie..aku hope yg kuar kali nih boy but mmg meleset..tp xper la..as long as baby tu sihat sudah! kene la tie cuba lagi thn depan..wah kan?? tiba2.. hak hak..(ko ingat akak ko tue kilang ke apew?)

Monday, June 1, 2009

Wedding Jaja








Yes..saat entry ini ditaip, BFF aku Nur Aiza dah pon slamat mendpt title isteri kepada En. Shukor. Alhamdulillah..majlis kt Bt.8 bjalan lancar.. ape fungsi aku? well..aku harus la bertindak sbg Cik Pengapit! So since aku mls sgt nk taip panjang2 mari lah kita layan kn gambo2 yg sempat aku snap nie..ni je le yg dapat pon! 

To My BFF and ever..Jaja, Congrats! and slamat menempuh kehidupan baru sbg seorang isteri..jd lah seorang isteri yg sgt taat kpd suami anda selagi dyer x suruh bwat perkara2 yg salah di sisi agama & undang2! and utk ittew harus la ko doakan yg trbaik utk aku pulak (since ko da lepas) semoga jodoh aku sampai dlm maser trdekat nih AMIN! wah kan? kalo ahkak da start bg speech sumer org ke tepi la jwb nyew! eh halo! ahkak kn bekas pemidato dan pembahas skola! harus la!

motif aku brtudung & pose ala2 ayu dlm gamba nie? sbb nk masuk masjid harus la kan? korang nk soh tok kadi halau aku kew? harus kew ade drama pengapit dihalau kluar dr masjid krn x menutup kepala? atau ader kah ini satu hint utk aku? ahh..maser nyer akan tiba! hak hak insyaallah!

and aku hope majlis kt skudai nt pon bjalan lancar mcm di plan..semoga cik pon kedai bridal telah menyediakan baju yg sgt vogue de vass utk pengantin, semoga makeup dr cik pon nt akan malatop & glam yg dpt mengalahkn makeup Kak As, semoga cik pengapit & pasangan x sesat mencari jalan ke jalan utama 20 taman mutiara rini, semoga semuanya lancar & diberkati Allah..AMIN!

*saat entry ini ditaip juger, aku kt opis tabah menanti kekasih hati yg br abis meeting dr shah alam utk ambik aku..sbb? nk g sogo cr adiah utk Pn. Amy yg br jek deliver 2nd baby and it's a gurl!! To Amy, cOngrats sgt2!! da 2 anak ko ek my? cam x caya jek!! mcm br smlm jek kter sama2 naik moto g kedei ah peng seolah2 kter la otai tmn desa jaya, g skolah sama2..well..sdr x sdr da 10 thn kter tgglkn skola! and cam yg jaja tulih kt blog dyer tue, insyaallah esok kalo xder aral melintang & diizinkn Allah, ktowang sampai la ke Kg. Melewar k!!

Thursday, April 30, 2009

Tag froM jaja

1. 7 ciri wanita/lelaki idaman anda

a) Muka sesuci embun pagi..huhu (ni kes tlebey suda ngedate ngn jans2 yg bmuka noti..they sucks!)..yg bmuka skema ittew sgt bagus dconsider utk calon suami..perghh! mcm ahh muka aku skema sgt kan? hak hak aku nyeww ske ahh..aku yg kene tag kew kowang? hah hah
b) Adew keje tetap..kejew yg halal..mampu utk tanggung diri senirik..x perlu kaya or dwett berkepuk pown xpew..lelaki spt ini lbh menghargai diri kter seadanya..trust me!
c) Btanggungjwb..family man lbh baik..sbb dyer akan utamakn family more than anything else..so bler da kawen, kedudukan kter disisi nyew lbh secure & safe! huhu..
d) Penyabar..(sbb aku agak berhangen)..so my partner shud b more relax & cool..
e) Honest!! honest!! honest!! Mmg pan"tang" atok nenek aku kalo owang menipu..(sbb aku senang tolerate kalo owang btrus terang ngan aku)
f) Yg accept diri aku seada nyew..harus! and harus menerima & tau respect family aku..
g) Yang x poyo! x ley bla jantan poyo..
-------------------------------------------------------------------------
2. 7 wanita/lelaki yang pernah anda minati sepanjang hidup (perghhh soklan!)
a) Razif kew razis tah namer dyer..dak smuk dulu kelas KM..dok area2 tmn perpaduan ke tmn aper jadah tatau..(cemanew aku ley tersiokk kt dyer kan?)
b) Farid Kamil !! 
c) Ja kamu minat Kevin kan? aku rasew aku minat Nick Carter kowtt?? kan?
d) sowang maMat kurnia insurance bwh building opis aku nihs..but until now dok men mata jek..lem! tp now da too late la kan? mak x kuasa nk main mata ngn ko da hak hak..sbb apew? hermm...sbb.....................hah haha hah..
-------------------------------------------------------------------------
3. 7 Perasaan sekiranya keluar dengan seseorang yang anda minati
a) nak tkencing ngan tberak sama byk..

b) perot cam adew butterfly..!
c) raser asyik nk g toilet tgk muka ngan baju ok ke tak..tgk gigi kot2 adew cili melekat!
d) bangga glerr!! harus!!!!
e) nerbes!!
f) xCited!!
g) malu!!! ahaks....
-------------------------------------------------------------------------
4. 7 tempat istimewa yang ingin dilawati bersama pasangan anda

a) kalo bleh nk gi Maldives!

b) krabi
c) koh samui
-------------------------------------------------------------------------
5. 7 barangan/sesuatu istimewa yang mungkin akan anda hadiahkan pada pasangan anda
a) power root ali cafe brkarton2. motif? sbb pakcik tu mesti minum setin sehari setiap pagi..
b) peta ke umah aku..sbb aritue sampai gado2 dek krn nk mncarik jalan dr exit ipoh selatan ke taman chong kwee! haih..GPS la kan? 

-------------------------------------------------------------------------
6. 7 tajuk lagu yang akan anda nyanyikan untuk pasangan anda

a) Cintamu - Siti Nurhaliza
b) Perasaanku tentang perasaanku padamu - Dewa 19 (sbnr nye dyer yg nyanyi kt aku!)
c) Tercipta untukku - Ungu (pon dyer yg tujukn kt aku)
d) Memori daun pisang - Amelina & Iwan (motif? xde kena mengena pon..tp aku sker yg amatz lagu nie walao pon dangdut!)
e) Lucky - Jason Mraz & Colby Caillat (duet la kan? hak hak)

-------------------------------------------------------------------------
7. 7 rakan yang anda tag dan mahu mereka buat PERIHAL 7 ini

a) Mazli

b) Manja
c) Amy
d) Sue
e) Ekin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Template by YummyLolly.com