Sunday, December 13, 2009

How do you know if he's the one for you?


Last week I went to Manjung for my ex-schoolmate's wedding. Selamat Pengantin Baru to Laily Kamariah Mohd Jamil & her husband Kamarul Azwan aka Bowh (don't ask me wat does that stands for coz i really dunno..maybe sbb dyer suka minum teh boh?? maybe..)..

So early am saturday, Mr. Fiance hantar aku ke Puduraya..sbb wan kene keje x dpt cuti kekdahnye..aku dgn sgt gigih bwk hadiah dgn berbaju kurung ala2 perempuan melayu terakhir di Kuala Lumpur..wahh gittew kan! Smpai kt terminal Medan Gopeng, Manja & Feena fetch aku & ktorang trus ke majlis Elly..bila smpai sana jumpa la plak dgn Mazli, Syikin & Aley yg dh bercarpool frm kl..so tanpa segan silu aku pon menumpangkn diri aku blk ke kl..

Since Mazli mendrift Kenari Turbo nye ikut jalan lama Teluk Intan-KL, maka the whole journey rasa cam lama glerr..but it was fun! Mcm2 topik yg ktorang borak kn..dari kisah majlis smpai kisah hidup smpai kisah cinta! Sorang demi sorang kene interview oleh Aley pasal camne ktorang knal pasangan masing2..(sebab --->> dalam Kenari Turbo tu suma nya TUNANGAN ORANG kecuali Aley shj!).

Ktorang lak amik kesempatan torture Aley abis-abisan! Bukan torture physically okeh..mentally jek! sbb ktorang suruh dyer kawen cepat! hahahahhaa sian Aley..sori ek bkn ktorang nk bg ko tension..ktorang bagi advise sajerk!

borak nye borak...until laa at one particular moment when Aley pop up this TRIVIA QUESTION :-

How do you know if he/she is the one for you?

Hah ambek ko!! Berpeluh gak nak menjawab nye wakakaka! I'm neither Dato Dr. Fadzilah Kamsah nor Dr Fazley! But thru my experience of love failure plus I used to be single and not knowing what to do or where to go while everyday tried to convince myself that I will never ever gonna meet a good guy apetah lagi untuk kawen.?? and suddenly!!! Suddenly just for once in my life Allah knows how a very simple first date has changed my life, my perception of guys & marriage for ever!! (i hope it'll be forever!)..

I met Izuan sumwhere in April this year..introduced by my ex-collegemate Kak Feza yg happens to be his officemate. The very first day ktorang kluar dating (leh la dikatergorikan sbg first date)..to be honest at that time I thought maybe he's just like sama jek ngn other lelaki yg pernah aku knal..not that dyer jumpa aku dgn rupa romeo ke ape! he was so damn calm and he acted cool la konon all the time hah hah..

Hari berganti hari..ktorang jd makin close..and Izuan adalah seorang lelaki yg sangat berterus-terang (which..memudahkn keje aku la kan? hahahha!).. dyer akan cakap ape yg dyer rasa..senang cakap, dyer bagitau suka dkt aku pon dgn sgt jujur..ajak aku kawen pon dgn sgt jujur..so? susah ke? And mind u suma ni happened so fast aku sendiri x dpt nak expect! Aku jumpa satu quote which goes like this :-

“Meeting you was fate, becoming your friend was a choice, but falling in love with you I had no control over”


Mmg betul!! It was all fate that brought us together..and the choice that i've made for myself to become his friend..then when you least expect it, LOVE HAPPENS! See?? Aku mmg leh kompemkan kesahihan quote ni sbb thats wat i've been thru! Aku sndiri x sedar biler aku jatuh chenta ngan dyer..hahahahah I love u b..SUMPAH YAH TAK TIPU! (i know u read my blog all the time b..nk spotcheck la tue! heheh baca la..i dun mind ;p)

Orang maybe ingat aku gila sbb setuju nak kawen dgn lelaki yg aku baru kenal 2-3 bulan! Aku sendiri memikir panjang before i said yes to him..aku ingat lagi the first person aku mtk opinion is my sis Kak Tie..and akak aku cakap "bagi la dyer peluang and see how far u can go" Then at one time aku fly ke JB nk ambik mak blk kl..smpai airport mak dh tggu ngan pakcik..then ktorang naik bas ke JB town..atas bas aku duduk sblh mak and aku trus cakap "Mak, ada org JAWA sa baru kenei tu ajak sa kawen. Dyer nk jumpa mak." (Kak Feza yg bgtau aku Izuan ni JAWA sbb parents nye asal Sabak Bernam - which ternyata fakta yg SALAH! Suma org pon kene JAWA la cam ko ek kak? Haahhahaha! So dun blame aku...aku tertipu..jadi Izuan mmg BUKAN JAWA!)

And mak kata "takpe le bwk le jmpa mak..tapi jgn terlalu mengharap sbb takot jadi mcm dulu.." lebey kurang gitu lah ayat mak aku..mak tanak aku frust lagi..lepas ape yg jd..Aku tau mak pon frust..kalo tak takkan la smpai dyer nk bwk aku mandi bunga kan?? watafun! wakakakaka! Sum more mak pon maybe terpk "Bior betoi bdk ni baru kenei sebulan dua dh ajak org kawen!" Muahahahahhahahahahha!

Kalau korang tnyer aku kenapa aku BERANI terima Izuan dlm hidup aku sedangkn aku tau ape yg aku wat ni mmg gamble glerr? Bukan sbb aku dah desperate nk kawen okeh! (ok walao pon aku tau aku dah agak tua but hello!) Aku akan jawab - sebab KESUNGGUHAN dyer! Kesungguhan yg dyer tunjuk utk prove pd aku & family aku yg dyer bukan main-main..dyer buat ape yg dyer cakap & dyer kotakan all the promises he made! lebih kurang 3 bulan knal, dyer hantar family datang merisik aku..and 2 mths++ later, ktorang selamat ditunangkn on Hari Raya ke-7 yg lepas..Alhamdulillah! Kalau semuanya berjalan lancar & diizinkan Allah, March next year genap la setahun ktorang bertemu, berkenalan, jatuh cinta & seterusnya bakal mendirikan rumahtangga. Amin!

Mungkin pd sesetengah org, adalah perlu utk kenal hati budi masing2 untuk satu tempoh yg agak lama then only decide utk kawen. Aku jugak pikir yg sama. Tapi, bler seru tu sampai, takde siapa pon yg dapat duga or halang. Trust me! Aku penah in long term relationship before tapi in the end - nothing! Ko cuma buang masa, buang dwet, and a waste of zaman muda jek!

Crazy as it may seems-tapi itu lah hakikatnya! Despite of all the dugaan yg dtg..stendet la relationship mane yg x diduga kan? Mmg smpai rasa nk give up..tapi alhamdulillah we made it till today! Hopefully ktorang akan trus strong till our last breath! Amin..

Now we're preparing for the big day..pejam celik pejam celik aku sendiri x sangka yg aku dh nak kawen! Dulu aku cukup marah bila ex-colleague suka sgt ajak aku pegi kdai barang pengantin.

Aku : "Ko lenkali nk gi kdai pengantin aku takmo la ikut..wat aku stress jek!"

Kiss : "Jom la sal..nanti ko nk kwen senang"


Aku : "Bler aku nk kawenn? Saper nk kawen ngan aku kiss cube ko cakap!"


Kiss : "Sabar sal..ko pcaya la cakap aku..sumhow aku dpt rasakan ko ni nanti akan jumpa sumone, tapi ko x lama couple..kejap jek ko mesti kawen! ko pcaya la cakap aku sal!"

Yerr kiss! Now aku percaya ape yg ko cakap tu mmg btul2 jadi! Terima kasih yg x terhingga utk ko sbb molot ko mmg masin glerr!! Thanks jugak utk Kak Feza for all the effort nk mengenalkn aku dgn Izuan! wakakakkakaa!!

Jadi, untuk Aley..aku dedicate kn entry ni buat ko! Advise aku, jgn kata ko x bersedia! Smpai bila2 pon nanti ko akan rasa yg ko x ready! Ko lelaki..lelaki kene berani pikul komitmen bro! Speaking of this..aku pon ade short story nk bgtau ko.. aku pernah (sblm knal Izuan) kenal sorang lelaki yg tak mau + takot nk ade komitmen! Setahun..I repeat - SETAHUN aku bkawan dgn dyer..SETAHUN aku bagi dyer peluang but dyer kept saying "Tak ready lagi". X ready ni in-terms of nk commit serious relationship dan jugak plan nak kawen! At that time aku bukan paksa dyer kawen dgn aku, but aku tnyer ader atau tak dyer terpk yg ktorang ni maybe akan kawen..Jawapan dyer - X READY! Jadi aku pk sampai biler?? Smpai bler aku nk tggu dyer? Smpai bila aku nk tggu dyer ready? Or maybe jugak dyer ade org lain yg lebih baik dr aku? Maybe kan? Umur aku bukan muda..makin hari aku makin tua! Aku perempuan..sooner or later org akan start mengata mak aku! owhh yg tu aku paling x mau! Aku tak nak mak aku tanggung malu sbb anak dara dyer x laku! So, aku buat keputusan - aku tak nak tunggu lagi! Aku angkat kaki..aku blah! Thats when aku knal Izuan. Izuan pulak sgt gentleman. Makin tinggi lah kaki aku angkat..Then...bila aku dh put a stop to it, he came back. Tau pulak aku dh ade org lain, dyer call/sms aku x berenti..tapi..wat for? Aku dh takde hati lagi utk dyer..aku dh tutup rapat2 utk dyer & bukak pintu baru utk Izuan!

So, my point is..sesal dulu pendapatan, sesal kemudian tiada berguna OR it’s no use crying over spilt milk! Love is a gamble, u gotta go for it while it's still there..if it fails, at least u tried!

+++ B, if you are reading this rite now, I want u to know that I love u so much & I am so thankful that we've met. For some people you may not be perfect, but for me - you are MORE than perfect! Biarlah u xde Evo 10, xde rumah banglo 1 juta or x bergaji 5 angka..cukup lah dengan apa yg u dah buat utk I all these while! for all ur sacrifices..for all the cares and love that u hv given me.. All I can say is THANK YOU! +++

******

10 ways you know he's the one (taken from this site)

1) He makes you laugh until you cry
A sense of the humour is one of the most appealing qualities in a man and sharing the same jokes will keep you close, whatever comes your way. It doesn't matter if no one else finds you funny, as long as you can make each other laugh out loud.

2) You want the same things out of life
If you want to settle down and have a family and he wants to travel the world with no commitments then you are not on the same page. Although all couples have to make compromises you should essentially want the same things out of life and be able to work towards them together.

3) He likes you best with no make-up on
Yes, you may think he is lying but the chances are that he really does prefer you au natural. He loves you for you, not for the clothes you wear or the make up you doll yourself up in. If he tells you you're pretty when you are cuddled up in your pyjamas then chances are that he means it.

4) You see his flaws but love him anyway
It is wrong to think that to be ‘the one' your man has to be perfect. Nobody is perfect. He is ‘the one' when you know him well enough to see all his flaws, accept them for part of who he is, and love him just as much anyway.

5) He supports you in everything you do
Whether you are going for a job promotion or planning a night out with your friends - he should be your biggest cheerleader. He may not agree 100% with all your decisions but he will never stop you doing anything, will be there to offer advice and pick you up when things go wrong.

6) You trust him implicitly
If you have been hurt in the past it can be difficult to trust again, but it is an important part of any relationship. Your partner should earn your trust by proving that he always keeps his word and treats you with respect. No, you can never be 100% sure he won't stray but 99.5% will do.

7) Even your dad/mom/best friend/families likes him
OK, it shouldn't matter what other people think of him, but it is still nice to know that they approve. Your dad and best friend are only looking out for your best interests and it is difficult to convince them that somebody is good enough for you. If your boyfriend manages to get them on his side then you are probably on to a winner.

8) You wake up and feel lucky each morning
As you roll over in the morning and see him lying next to you, you are struck with a great sense of contentment. Here, out of everywhere in the world, is where you most want to be. You feel lucky to have him in your life and can't imagine sharing it with anyone else.
(okeh yg nie x leh digunapakai sebelum kawen pls!)

9) You stop noticing the cute guy at the coffee shop
Of course you are still going to find other men attractive but it is amazing how much less you notice them when you have found ‘the one'. Think about it, have you met anyone recently who really got your juices flowing? No? Then chances are he's right in front of you.

10) You just know
Sometimes there is no defining factor or moment that confirms he is ‘the one' - you just know. When your life is brighter with him in it (even with his annoying habits and football obsession), when you feel happy each morning and can't imagine your life without him, when you smile thinking about him - you just know.

U JUST KNOW!

8 comments:

nizam_5282 said...

Giler panjang entry ko, malas aku nak baca. Tapi Bab mengenakan shahril aku memang suka....

Sekali lagi aku nak cakap kat Shahril, kalau kita nak tunggu untuk komitmen lebih tinggi tak sampai ke mana. Nak tunggu sampai kita jadi jutawan umur 50 baru nak kawin sila bodohkan diri sendiri okeh? Kaya tapi layu watpe? Muahaha...

Hidup mesti mencuba, kalau tak mencuba kita tak akan rasa nikmat cabaran. Macam aku pernah cerita, aku pernah kecewa, dan aku taknak menunggu loagi, Biar aku tak diterima untuk 5 hari perkenalan aku dgn tunang aku, tapi percubaan aku ini yg giler telah berjaya menawan hati seseorg, Sesungguhnya aku telah mencuba sesuatu yg tak pasti dari aku tak pernah cuba langsung. Dan dalam masa yang sama aku HIPOKRIT okeh? Hipokrit untuk kejayaan sementara dari pada HIPOKRIT pada yang tak pasti... Aku pun mau kahwin okeh? Calo...

Sal Abdul Rahman said...

Yer btul tu majeli! Tak cuba tak tau kan?

Biar kita mati mencuba dari kita mati berputih mata!

sukahati said...

akak suka entry nehh ...hik hik hik
tp mmg betul kak sal...susah nk cari lelaki yang gentleman....yg merancang masa depan sama2....bab jawapan xsedia komitmen tuh banyaklah...choi sgtt...org takder life jer ckp camtuh...opssss :p

Sal Abdul Rahman said...

ahkak sumar,

betul sgt2 ape yg ko ckp. teman utk huhahuhaa mmg senang cari..melambak jek. tapi wat for? nk cari yg btul2 ikhlas nk hdup ngan kter - haaa yg ini payah!

so kalau dh jumpa, ko grip jgn kasik cicir lagi! there are things in life yg kdg2 kter kene decide for once - decision yg samada ko akan regret or bersyukur seumur hidup!

aku doakan ko pulak next! sila ambik nombor!! kekekkee ;p

nizam_5282 said...

Grip jgn tak grip, terbaik hanyalah tanjung karang... Hahaha...

sukahati said...

tanjugn karang?? i tot tanjung rambutann?? hehe

eyswanie said...

ahaks..... well betullah aper kak yah cakap n aku sokong... hopefully bagi mereka yang masih bujang especially aku la kan... akan ketemu dgn lelaki/perempuan yang memang tercipta untuk kita..... moga sentiasa dirahmati ALLAH kak yah.....

Sal Abdul Rahman said...

heheh yesszaa! dun wori..sooner or later ko akan jumpa gak manja..lambat or cepat ajer!

tq..! u too!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Template by YummyLolly.com