Thursday, January 21, 2010

Ujian Saringan HIV Pra-Perkahwinan (Bakal Pengantin) : UPDATED




Done our HIV Test yesterday at KK Batu, Jalan Ipoh! Alhamdulillah..

Misi awal2 dah pesan that we must be there by 2pm..so semangat nyer pasal 1.50pm ktorang dh smpai! But sia2 je kene tggu kat luar bcoz klinik tutup for lunch..and they only opened the door at 2pm okeh! Very the punctual bab2 tue yer..

Masuk aje, kene queue..ambik nombor, then bagitau nk wat HIV Test and the misi gave us forms utk fill-up..plus form utk daftar klinik sbb x pernah datang! Dah settle isi forms, register kat kaunter and kene bayar RM 1..Wan nye sensor asyik berbunyik "tiitt..titt..titt..titt" every time misi2 cun lalu.. purposely dyer wat nk ngusik aku..sabo je lah! Bape lama dok situ x nah skali pon pegi klinik gomen kan..mane nk prasan ade misi cun2 kat situ! Pastu pusing kiri neighbour dyer, pusing kanan dak skolah dyer..hah abeh suma dyer knal!

Then, misi kaunter pon suruh antar kad & forms kat bilik ujian darah..Derang bagi brochure pasal HIV/AIDS and kene baca yer!


Dah tu menunggu punya la lama..baru misi tu kuar pegang kad panggil nama aku, wan ngan sorang mamat askar (sure dari Kem Batu tue!)..masok2 jek misi soh duduk depan dyer..

Misi : Kita nak buat ape ni yer?

Ktorang : HIV Test..

Misi : Haaa..HIV Test nie utk bakal pengantin..sbb kita nak buat saringan utk mengelakkan penyebaran blablablablablablablabla blablablablablablablabla blablablablablablablabla blablablablablablablabla (panjang lebar)...HIV dgn AIDS ni sama tak? Awak..(sambil tunjuk kat mamat askar)

Tetiba talipon mamat askar berbunyik daaaaaaa!!!!

Misi : haaa talipon bunyi..yer awak! (trus tunjuk aku!)

Aku : Tak sama..HIV tu virus kurang daya tahan melawan penyakit..(aku belasah jek)

And goes on tanya la habeh sorang2 dari aku smpai ke wan smpai la abang askar yg ngelat tadik! Then nurse tue tnya one tricky question :

Misi : Kalau lintah kan..dyer geget orang yg ada HIV..lepas tu dyer geget kita! Kita kene tak HIV??

Aku : Tak..sbb mmg dyer geget org HIV tapi pastu dyer geget kita jek..bukan dyer transfer darah tu kat kita..dyer sedut je darah kita!

Aku dah lupa apa wan ngan abg askar jawab!

Misi : Owhh tak..kenapa? sbb lintah tu basuh mulut dulu yer sblm geget kita?

Wakakakkakakkakakaka xley bla!! Nasib ko sporting misi! Pastu dyer pon bagi la jawapan :

Misi : Mmg tak. Sebab kajian telah dibuat bahawa virus HIV tak boleh hidup dalam binatang. Virus ni hanya boleh hidup dalam badan manusia.

Owhhhhhhhhhh....and then misi tu pon kata..

Misi : Ok la saya ni ringkas je..nanti doktor yg tanya macam2..saya akan buat ujian sorang demi sorang la yer! nanti buat ramai2 bocooooooor pulak rahsia! Saya start dgn perempuan la ye..

Maka wan ngan mamat askar pon kuar tutup pintu. Psiko okeh misi tue!! Sengaja nak takot2 kan orang! Hah hah! Before inject aku sempat lagi dyer takotkan aku!

Misi : Ada risiko?

Aku : Takde.

Misi : Saya kene tnya lagi skali ni sbb awak tick semua tidak nie (dalam form) tapi takot kalau result nya positif nanti..haa nampak la awak tipu! Kalau negatif takde ape..

Aku : Takde (sambil senyum)

So dyer pon cocok la jari aku ngan jarum dari kit dyer tue pastu picit bagi kuar darah dalam HIV Test Kit, pastu picit lagi skali kat alat test kencing manis..

Misi : haaa kencing manis ok..

Aku : HAA APE?? ADE KENCING MANIS???? (dgn muka terkejut!)

Misi : Eh bukan...saya kata kencing manis ok!

Aku : Astaqfirullahalazim terkejut saya!

Wahahahhaha! Tapi result x tau gak lagi..dah tue dyer bagi form lagi satu utk perempuan. Kene la fill-up..borang selidik perancangan kehamilan gitu lah..macam2 soklan kene jwb..pasal bila nikah, bila merancang nak hamil, penah dgr asid folik ke tak..macam2 lah! yg mana aku tak tau, mmg aku tanda "Tak Tahu" jek! nasib ade pilihan!

Dah siap suma..gi balik kat misi tadi bagi la borang kaji selidik tue..and then dyer bagi kad suruh pegi bilik doktor..then melepak la pulak tggu turn ngan wan kat luar bilik tue..tak lama pastu baru la misi panggil nama & bagi 2 keping kertas warna kuning & pink..tak payah masok jumpa doktor pon..

Misi : Yang kuning bagi pejabat agama, yang merah awak simpan!

Baikkkkkkkk!!! Selesai la dah ujian nye...walao pon agak kompius ngan kertas yg ktorang dpt tue sbb takde tulis pon result nya ape..tapi sbb misi kata dah bley balik, ktorang balik je lah. Nasib ade si Mazli jadi tukang explain sbb the next day nyer dyer pulak pegi wat..owhh baru ler ktorang tau bahawasanya kalo ko dah dpt surat kuning & pink tu, makna nya secara automatik lah korang dah bebas..owhhhhhhhhh...

So kepada korang yg bakal berkahwin, selamat menjalani ujian nie ok! Kalau korang mengamalkan cara hidup yg sihat, there's nothing to worry about lah! Peace!

Monday, January 18, 2010

Ujian Saringan HIV Pra-Perkahwinan (Bakal Pengantin)

Tujuan entry ni aku up kan bcoz aku bengang gler ngan Klinik Kesihatan yg conduct Ujian Saringan HIV untuk bakal pengantin sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur nie. Aku remind lagi skali, entry ni hanya applicable to those yang nak buat ujian saringan ni di Kuala Lumpur sahaja ok! Tempat lain aku x tau..

First thing aku buat masa aku nak tau info pasal ujian nie, aku bukak website JAWI sebab tunang aku org kl..so ktorang mmg kene berurusan ngan JAWI. Thanks to kecanggihan IT sekarang nie, suma pon boleh download aje including Borang Kebenaran Berkahwin. Jabatan Agama Islam Perak pon dah boleh download aje borang..so memudahkan keje aku.

Back to the story..aku pon download lah segala mak nenek borang, prosedur kawen including lah
Senarai Klinik Kesihatan yang menjalankan Ujian HIV WPKL kat bawah nie :-


Kelik pd gambar utk besarkan.
Kalau x clear, korang bukak la website JAWI or download kt SINI


Okeh. Notice that dyer cuma bagi phone no..tapi x state clearly kat situ yang Ujian HIV tu BY APPOINTMENT ONLY kan? Baik! Lepas discuss dgn Wan bler ktorang nak ambik half day (since test nih cuma leh wat dari kul 2.00-4.30 ptg SAHAJA). Maka ktorang pon apply lah half day on 7hb Januari, 2010 yg lepas. Dgn confident nye ktorang pon pegi la ke Klinik Kesihatan Batu, Jalan Ipoh (since KK ni dekat sgt ngan umh wan)..sanggup skip lunch sbb takot lewat..dah beratur beria-ia kat kaunter pendaftaran tue, smpai lah turn ktorang :-

Misi : Yer?

Aku : Nak buat ujian saringan HIV utk bakal pengantin..

Misi : Ada buat appointment?

Aku : Takde

Misi : (sambil tunjuk ke arah bilik depan ktorang) ..pegi sana dulu buat appointment!

Ktorang pon pegi la masok bilik yg ade label "HIV PRA PERKAHWINAN"

Aku : Saya nak buat ujian HIV.

Misi : Ada buat appointment?

Aku : Takde..ktorang tak tau kene buat appointment!

Misi : Kene buat appointment dulu. Hari ni dah penuh..kami ambik SATU HARI 6 ORANG je!

Wan : Tak dapat ke masuk kan kami..saya ni susah nak cuti lagi..

Misi : Tak boleh dah..dah penuh..ini yg ada dalam list ni semua yg buat appointment..(sambil tunjuk buku appointment)

Wan : Kat mane lagi kami boleh buat test nie hari nie?

Misi : SEMUA KLINIK PON KENE APPOINTMENT..yang x payah appointment pon cuma Klinik DBKL Cheras tapi hari RABU SAHAJA! U datang balik la esok..esok ada kosong, nak?

Aku : Tak boleh la..kami ni half day hari nie..takkan esok nak half day lagi..takpe la terima kasih.

Maka, blah lah aku & Wan dgn rasa bengang gler..dah la perot lapar..test x leh buat..Then, Wan dapat idea, y not ktorang call klinik2 lain yg ada dlm senarai yg JAWI bagi tue kot2 ade rezeki..since aku secretary dyer, dyer jadi boss tukang baca kan number..aku la kene jadi telephone operator..

Dari satu klinik ke satu klinik smpai lah ke Hospital Kuala Lumpur yg sebeso2 alam tue, semua pon BY APPOINTMENT ONLY and limitkan sehari hanya 6 orang sahaja! Paling banyak x silap aku HKL kot 10 orang (if i'm not mistaken..aku lupa dah sbb byk sgt klinik ktorang call). And semua klinik pon fully booked! HKL paling awal boleh buat is awal bulan Februari 2010..

But, yg paling bengang nye lagi biler aku dapat jawapan cam nie (note that most of the clinics pon akan cakap the same thing!) :-

Aku : Hello..KK whutever place..saya nak tnyer ada slot kosong lagi tak utk buat ujian HIV pra perkahwinan hari nie?

Orang klinik : Dah penuh..u kene buat appointment dulu. U tinggal mane?

Aku : err..Jalan Ipoh (sbb malas nak bagitau aku dok Selangor!)..

Orang klinik : U Jalan Ipoh pegi KK Batu! Kami tak ambik org luar kawasan.. sbb SYRINGE/TEST KIT tak cukup!

Jawapan lain yg aku dpt hari tue :-

Orang klinik : Kami ambik org yg tinggal sekitar sini je..Klang Lama boleh dtg sini..Jalan Ipoh pegi Jalan Ipoh..

SOALAN AKU : Kenapa korang kene rumitkan prosedur ni sedangkan aku boleh pegi walaupon smpai Puchong ke Putrajaya sekalipon? Kenapa ko kene limitkan pulak 6 org sehari utk test yg x sampai 5 minit tue?

Next day, aku still x puas hati..so aku type kat status Facebook aku pasal nie and rata2 member2 aku yg buat di luar Kuala Lumpur semuanya tak perlu appointment bagai..and senang sgt! So, kenapa KL pulak yg susah?? Kenapa Ipoh, Chemor, Menglembu, Johor semua x payah appointment? Kenapa BFF aku Nur Aiza umah nya di Batu 8, Ulu Kinta boleh aje buat test kat KK Menglembu???

Fine!!! Korang nak aku buat appointment..aku buat! So, dah lepas pikir2 balik ngan Wan bler pulak ktorang nak cuti...so dapat la satu date! Aku pon call lah KK Batu, Jalan Ipoh. Lain pulak aku dapat jawapan :-

Aku : Hello..saya nak buat apointment utk Ujian Saringan HIV hari Rabu depan..

Misi : Bila tarikh nikah?

Aku : 12 Mac 2010

Misi : Sekarang ni kami bagi keutamaan utk org yg nak nikah bulan 2. Awak nikah bulan 3 datang buat bulan depan..

PULAKK????????!!!!!!!

See??? Now korang tau kenapa aku marah sgt kan??? Makcik misi, ko nak aku buat appointment, aku nak buat la ni!! Dah tu kenapa sekarang ko x bagi pulak??? Terpaksa la aku pujuk pastu explain beria-ia bagai nak rak..

"Saya ni bukan nikah di KL..blablablabla..tunang saya je org kl..blablablabla..saya org perak..jadi nikah di perak..blablablabla..saya nak kene settle kan borang lelaki dulu dgn JAWI lepas tu nak bawak balik borang ke perak submit pulak ke pejabat agama di ipoh. blablablabla..sebab itu lah saya nak settle kan cepat! jadi macam mane? tak boleh ke nie? boleh la yer??"

Baru la misi tu give-up ngan aku and dyer pon cakap
"haa..bagi nama bagi nama..berapa org?"

Astaqfirullahalazim.........bazir air liur aku taw makcik! Kalo dari tadi makcik mtk nama kan senang? Sighhhhh.......

Sunday, January 17, 2010

Mari recycle bekas hantaran!

Bekas ni semua 6 bijik aku dh bwk ke kedai Vivian. Tapi sbb nk sesuaikan dgn kaler bunga & hiasan yg aku nak according to our wedding theme, maka kotak ni mesti lah berwarna putih, kalo tak x lawa kater Vivian..That's when ktorang decided nk try spray dulu ngan cat putih..kalo it turns out buruk, baru nak beli baru. Thu-kang spray x lain x bukan lah, Mr. Fiance. Kira ada bakat gak la..sbb kotak2 nih suma nya jadi elok jek & yg penting - it's WHITE !! Nasib gak cuaca panas, so jemur kejap dh kering. Setel satu masalah ;)


Bekas hantaran masa bertunang yg dh siap digubah


Bekas hantaran asal - gold color sbb nk match dgn tema bertunang


Okeh wan bengang sbb aku bagi patah satu bekas maser ngh keluarkan balance gam+sponge yg melekat kt ctue! Tapi wan dh paku balik. Alah bkn sengaja..aku pon nk tolong gak kan? ;p


Ni la rupa nya lepas di spray ngan cat putih. Kotak2 ni akan digubah dgn bunga+hiasan warna biru pulak.

Monday, January 11, 2010

NILAI 3 SUCKS BIG TIME!

  
Ni masa sampai2 jek kt sana, aku suruh Wan posing..


Masa pusing2 cari bank terjumpa plak ngan klinik aku! Sape sakit angkat tangan?? Hah hah!


Okeh I've promised to write abt this before rite? Since I'm in the mood rite now, here goes..

On 1st January 2010, me & my fiance (Wan) went to Nilai 3 despite of Makcik Imah's bad review after sOoo many good reviews we heard frm other ppl..and after Izuan was sOooo attracted by an ads in Majalah Pesona Pengantin featuring one of the shops selling bunga telur and pengantin stuffs..(plus 1st Jan was public holiday for New Year celebration).

Baik! By the time we reached there, its abt 3pm kot..so tanpa berlengah we head straight to one of the shops yg nampak sgt meriah tue..I've few things in my to-buy list..first thing aku nampak is Pahar. Mmg murah! Cuma RM 9.90 jek compared to area Jalan TAR suma kedai jual around RM 12.90-15.90. So aku dah teruja! Then aku pegi pulak tgk bunga telur..banyak sgt design..suma nampak best! Yess mmg banyak pilihan lah! Wan kata "survey kedai lain dulu". So ok, we then went to the 2nd shop..pon sama..design bunga telur lebey kurang sama but price aje diff. sket..and ade la tambahan few designs..masok pulak 3rd shop..sama gak! So after few comparison, ktorang pon choose kedai mana nak beli and trus bayar!

We bought bunga telur 200 pcs, pahar 5 bijik?? (or buah?? hantam je lah!), and kotak kek 2pcs. Kira sampai kedai tutup gak la ktorang pusing habis suma kedai kt situ..Kedai yg jual all the pengantin stuffs tak banyak pon! Kedai yg lain2 tu suma jual karpet, kain, langsir, and macam2 benda lah! X menarik perhatian ktorang pon..Tapi yg best nye if beli kain langsir kat sana, derang boleh jahitkan sekali within 1 hour! So best lah kan..ko beli kain, bayar..then pegi jalan2 dulu..after 1 hour datang balik collect langsir yg dah siap! Senang! But since langsir mak aku dah settlekan kat Eastern Decorator Ipoh..aku tak payah pk bab langsir! ;p

Oleh sbb ktorang smpai pon agak lewat, and kedai2 kt cnie close business at around 9pm, ktorang beli mana yg sempat je lah. Balance lagi 150pcs konon2 nk repeat next day!

Maka, pulanglah aku dgn hati yg berbunga-bunga sambil terbayangkan Wan tgh goncang tgn Tok Kadi pehtu saksi suma cakap "SAH!!" Waaaaaaaaaaaaaaa gler x ley bla!!

(x sedar lagi dah kene tipu nie!)

On Sunday, Wan suggested that we send all our bekas hantaran to Vivian's shop kat dalam pasar Chow Kit tu utk digubah. Masa btunang last time pon ktorang mmg buat gubahan hantaran kat kedai Vivian and mmg puas hati sgt2 and murah..bekas2 & dulang2 hantaran tu ktorang beli puposely sbb nak reuse balik je for our wedding nanti. Sampai je kat kedai Vivian, the first thing yg caught our attention is ---->> bunga telur!! Sama, sebijik macam yg aku dah beli kat Nilai 3 ittew yer tuan2! So, gatal mulut lah tnya Vivian :-


Aku : "Vivian, ini satu kuntum berapa?"

Vivian : "I bagi u RM 1.70 je!"

Aku : "So, 50 pcs berapa?"

Vivian : "RM 85"

Aku & Wan : (tercengang) "???????? Saya beli dkt Nilai 3 RM 112 laaaaaa!!!! (harga asal RM 140 konon dpt diskaun jadi RM 112)"

Pusing2 lagi....jumpa lagi satu design sebijik gak ngan yg aku dah beli di Nilai 3! Beza nya aku beli bertangkai, Vivian display tu yg ader tpt gantung..


Aku : "Vivian, ini pulak berapa??"

Vivian : "Ini RM 45 boley bagi uuuuuuu...saya ada yg tangkai punya sama harga"

Aku : (nak nangis dah!) "Saya dah beli..Nilai 3 sana RM 70!!!!"


Wan pulak pusing2 jumpa design 95% sama ngan yg dyer beli..beza sket tang isi dalam bunga jek. Tnya lagi harga and Vivian jawab :-


Vivian : "RM 85 jugak!"

Aku & Wan : "kita beli RM 110!" (harga asal RM 120 okeh konon2 diskaun!!)

Vivian : "Kenapa u pegi saneeeeeeeee..diorang jual harga pasaran mmg la mahal! U lain kali dtg sini!"


Macam la aku nak kawen banyak kali kan Vivian??? Choiii tau!! Hah hah!

Maka aku dgn Wan pon beli la balance yg lagi 150 pcs tu kat Vivian and siap dapat diskaun bagai lagi..bakul rotan besar pon dyer bagi aku RM 15 jek! (kat Nilai 3 paling murah RM 19.90) Pastu pengikat telur pon dapat free sekali ngan bunga telur (Nilai 3 tak dapat yer! sila la beli kat mana2 kedai barang pengantin, SayangYou jual 1,000pcs RM 3.50).

Mmg geram nye Tuhan jek yg tau..Wan x abes2 nyesal sbb ktorang dah terbeli kat Nilai 3 dek kerana YAKIN sgt yg Nilai 3 tu murah! Percayalah tu suma dusta semata-mata okeh!! Masalahnya sama sebijik pulak tue, FM Creation jugak! Kenapa Vivian leh jual murah? Aku ralat sgt2 tapi nk wat camne..dah terbeli..so lepas nie sape2 kwn2 or adik aku ke or sedara-mara yg nak cari bunga telur aku akan nasihatkan JANGAN PEGI NILAI 3 !!


Nilai 3 sucks BIG time !!!


Kalau sesiapa yg nak try pegi kedai Vivian, ni alamat nye :-
Vivian Chan
Kedai Bunga Vivian
No. 8 & 10 (G/B) Lot 1707
Jalan Haji Hussein
50300 Kuala Lumpur

Tel : 03 - 2693 7913
012-337 1688 / 016-291 9288

Kedai nya dalam Pasar Basah Chow Kit, Jalan Raja Bot. Korang parking la kete kat Wisma Tatt Khalsa sebelah pasar tu, then masok ke dalam pasar basah yg org jual ikan, ayam, sayur bagai tue. Lalu je depan kedai2 jual barang2 plastik and tikar getah suma..korang akan jumpa kedai Vivian!

Untuk gubahan hantaran, Vivian cuma akan charge harga barang yg digunakan jek cthnye riben, bunga, kertas, lace, manik, etc. Takde upah gubahan..staff dyer pon baik2 and friendly. One of them nama nya Ika..dyer still ingt aku ngan wan smpai skrang sbb masa ktorang nak ambik bekas2 hantaran yg dah digubah utk btunang last time, ktorang pegi ambik kat umah dyer..Vivian tutup kedai ptg around 6pm..so mane2 customer yg dtg malam, Vivian akan suruh ambik ngan Ika sbb umah nya dkt sgt ngan pasar Chow Kit tue..hasil gubahan nya alhamdulillah mmg sangat2 puas hati! Apa yg aku mintak, mmg sebijik Vivian buat! Kalo sape nak terai, boleh la.. ;)

Friday, January 8, 2010

TEASER



Teaser specially designed by a dear friend of mine, Mazlinizam Marzuki.


Actually there's so much I wanted to blog abt-Nilai 3 sucks BIG time, Govt. clinic so leceh, my wedding prep., my engagement roundup summary + pixss..but later ok! lazy..

(i type it here so that i won't forget!)

Friday, January 1, 2010

My Engagement Slideshow (Part 1)

Date : 26th September 2009 (7th Syawal 1430H)
Day : Saturday
Time : After Zohor prayer
Place : Taman Desa Jaya, Tg. Rambutan, Perak
Event : My Engagement Ceremony

video
Special slide made by Izuan's sis Kak Aisyah


Video ni maybe buffering lama sket..so sabar la yer! btukar lah ke streamyx..mengapa percaya pada yg kurang berpengalaman? hahahhahahahha!

My Engagement Slideshow (Part 2)

Date : 26th September 2009 (7th Syawal 1430H)
Day : Saturday
Time : After Zohor prayer
Place : Taman Desa Jaya, Tg. Rambutan, Perak
Event : My Engagement Ceremony




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Template by YummyLolly.com