Friday, June 12, 2009

Atas permintaan Sue..

sukahati said...

noks...mak nk menuntut ilmu d pengapit neh dr u'olls. buat satu entry untuk tugas2 pengapit...mak dah neves tak bleh blah dah neh

June 12, 2009 1:56 PM

+++++++++++++++++

Hah hah..so Cik Sue ko kene jd pengapit ek? Thehehe..rasainnnn!! Nah ini melalui experience mak tempoh hari okeh :-

Sebeno nyer tugas Cik Pengapit nie sepatutnya start from before wedding lagi...Cik Pengapit sepatutnya jd org yg ke hulu ke hilir ngn pengantin utk settlekn wedding preparation. (which aku x buat..yes..i am the very bad Cik Pengapit! ampon kn aku Ja..)

Sampai la hari nikah plak, Cik Pengapit akan jd org yg :-

1) menemankn pengantin dr umah ke masjid (sila la dtg awal yer..)

2) duduk dgn ayu sblh pengantin kt masjid while sang suami menggoncang tgn tok kadi (maner tau family belah lelaki tertipu tertarik dgn keayuan anda itu & secara kebetulan adik/abang/sepupu pengantin lelaki masih available maka bukan kah anda punya peluang cerah utk berbiras dgn member anda? - sila jgn cuba tips gewdix ini jika anda sudah punya cik abang yg menunggu setia di tpt lain atau kekasih hati yg turut berada di masjid krn sudah pasti anda akan dibaling dgn kasut boot saiz 10!)

3) mententeramkn gelora dihati pengantin yg ngah berdebar2 tue (kurangkn lawak bodo sbb ditakuti pengantin yg sdg jiwa kacau menampar laju2 ke arah muka anda)

4) membetulkn selendang ke kain ke baju pengantin yg terselak or whutsoever juga men'touchup'kn makeup pengantin/mengelap peluh2 gabra di muka pengantin.. (sila jgn asyik betulkan baju anda shj..)

5) until la balik umah for majlis berinai (which pengantin pompuan akan sanding sorang) - haaaa..at this point PALING penting skali yer Cik Sue, sila sediakan SEKOTAK TISSUE cap ape pon takper (aku hr tue tissue cap Giant yg aku jumpa kt umah Jaja)..motif? sbb nye majlis berinai nt family belah lelaki & perempuan akan merenjis air mawar, calit sket inai kt tengah2 tapak tangan pengantin pompuan, campak2 beras kuning & buh bunga rampai..jd tujuan tissue ittew adalah utk mengaut (mengaut?) membersihkn tapak tgn pengantin sebelum org seterusnya nk menepung tawar plak...(sila ulang aktiviti membersih tapak tgn ini sehingga selesai org terakhir merenjis2). Sambil2 ittew kontrol lah senyuman anda yg miang ittew krn photographer pasti sedang mengambil gamba pengantin, which secara x sengaja akan termasuk juger muka anda yg vogue ittew skali (dan x sia-sia lah anda membeli/menempah baju vogue de vass anda ittew..)

Maka setelah keluarga lelaki pon pulang, boleh lah anda dan sang pengantin berjalan laju2 menuju ke khemah di depan umah utk melahap segala lauk petok yg tinggal (yg biaser nyer masih banyak & sgt best sbb x perlu mkn kontrol2 segala kerana yg adew di situ hanya lah kaum kerabat pengantin pompuan yg sememangnya sudah menjadi geng anda juger...errr..kalo geng lah yer! aku geng jek..hah hah). 

Setelah selesai anda menyettlekn nasik dan lauk2 petok ittew, sila lah tgk2 kalo2 masih adew keje2 yg nk dbuat spt : mengisi gift/goodie bag tetamu, melilit bunga manggar & mencacak kan pd betik, etc.,.

Jika semuanya dh selesai, maka tamat lah sudah tugas hari pertama...

Keesokan harinya pula iaitu majlis persandingan (yess..this is where ur ultimate role begins), :-

1) sila lah skali lagi dtg awal (terutama jika anda harus dimakeup juga oleh Kak As mak andam pengantin..ini krn selepas ittew mak andam perlu pula mengerjakan muka pengantin jd jgn lah semak..) 

2) sila makan terlebih dahulu (sbb ditakuti lapa) krn sewaktu makan beradap takkan la anda nk makan dgn lahap nyew..malu la org tgk kan?

3) sila tlg pastikan pengantin berkeadaan baik & menarik sepanjang masa..(selain memastikan diri anda juga kelihatan menarik)

4) maser pengantin bersanding, tugas anda seperti biasa mengelap peluh (skali lagi sediakan kotak tisu berhampiran atau sponge - sbb makeup pengantin tak bleh lap ngan tisu nanti ilang la makeup - terutama if mak andam tu guna makeup cap ayam)

5) bila pengantin makan, kalo bentara kt luar tu soh ko dok sblh pengantin, then tolong la amik kan lauk isi kat pinggan pengantin kan..kang kalo pengantin lahap gi kepak senirik ayam panggang tue kan ker burok rupa nyew?

6) ikut ler pengantin ke mane pegi..as usual kalo pengantin kan sure nak gi beramas mesra ngan tetamu bersalam2..ko polo jek ler..disamping dpt enterprem muka kita sama kan? ahaks! (di kesempatan ini aku nk mtk mahap kt jaja sbb pengapit dyer dah x larat jalan jauh gler taim ngantor rombongan lelaki balik sbb bas nye parking jauh benor..so cik pengapit lepak bwh pokok ngan fotographer jek! hahahha hampon nok!!)

7) bila da settle sumer, tetamu pon dah balik..boleh la anda lepak2 sambil makan kek kt depan umah bersama2 ngan pengantin & keluarga nya..

Wakakakka sekian la sajer tutorial kita psl tugas2 pengapit secara amnya..kalo mane yg aku x taip tue maknanya aku lupa la..(sbb aku mmg byk telan semot)..tp after all bler tiba hari nya nt, ko akan tau senirik ape ko kene wat Cik Sue..aku pon tu la pes taim jd pengapit...and mmg beshh rupanya!

Alhamdulillah berkat jd pengapit jugak, Allah dh mendengar doa aku..AMIN !

4 comments:

sukahati said...

hehe...mekasey nokss melayan request mak

kerja mak mungkin untuk hari persandingan ajer...tp untuk kedua-dua belah kenduri

nikah dan berinai tuh mak takpayah datang sbb pengantin yang ckp tapayah...family members jer katenya...mak sukerr :p

"5) bila pengantin makan, kalo bentara kt luar tu soh ko dok sblh pengantin, then tolong la amik kan lauk isi kat pinggan pengantin kan..kang kalo pengantin lahap gi kepak senirik ayam panggang tue kan ker burok rupa nyew?"

ayohh...perlu ker neh nok?? mak fail la bab nak kepak2 ayam bagai neh...untuk mulut sendiri reti lah :p

Sal Abdul Rahman said...

nyah, ko kepak pon misti mau ada stail taw! jgn la ko kepak macam nk lepas geram malu nanti!! hahahhahaha...

jgn x tau nok, jaja aritu kt jb aku siap amik kn isi ayam panggang tue boh kt lam pinggan dyer PAKEI SUDU okeh! hazab taw sbb buat sambil kontrol cun!!

cik sue, ko boleh punya..hahhahaha..

sykn said...

informative jugak entry ko, sal..expecially bab memantain kecunan pengantin pompuan, kalu aku mesti tertenyeh tisu kat muka pengantin..manalah tahu makeup tertanggal ke, bersepuh ke idak..huhuhu...

Sal Abdul Rahman said...

kin, hahhahahhaaha kamu jgn tonyoh muka pengantin nanti habih tanggei makeup nyer!! wakakakakkaa!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Template by YummyLolly.com