Monday, October 18, 2010

Melaka Maju 2010

Plan dibuat 10 hari yg lepas which is after aku down aritu. Wan sebenarnye ajak gi PD..tapi bosan la PD sbb takde ape yg boleh ditengok and dah selalu sgt pegi. So aku suggest pegi Melaka. Wan kata "tgk la nanti" and full stop di situ. Mak pasrah. Last week suddenly die kata "nak gi Melaka proceed je la yang". Maka aku pon sengih lebar-lebar ;D 

Sabtu Wan blk keje around 2.30pm tkejut gak sbb selalunye lewat. Siap-siap iron baju utk monday, cuci baju habis-habisan, makan, packup bag & gerak. Reached Melaka around 7.15pm and it took us almost 2 hours nk dpt hotel! Sabar je lah semuanya fully booked. Keluar masuk hotels tanya sampai dh naik penat & buang masa. Mahkota Hotel yg ada hanya family room with 4 beds. Demm sape nak tidor katil byk2? Most of the hotels yg ktorang tanya semua tinggal family room, single room or two single beds. Tak best la two single beds kan takley nak cuddle-cuddle! Kuikuikui ;p

End up tpaksa settle for hotel yg murah je but ambek family room yg ada satu queen bed ngn satu single bed. Single bed tu wat letak baju2 & barang (petua aku baca kt internet - jgn biarkan katil kosong takot ade benda tumpang..eeeeeee!) Next time kene book hotel awal-awal tak nak dah gamble camni..

ni gambar from their website. aku tak capture sbb tak best! kah kah kah keji kan?

Wan penah mengaji sekolah (kata org dulu-dulu) kat Melaka, jadi die kira terer jalan-jalan situ. Cuma die agak peghak terkejut sket sbb dah banyak pembangunan yg dulunya takde. Pusing punya pusing baru la ktorang tau rupanya Melaka ade pelancaran BUMI HIJAU MELAKA MAJU 2010 minggu depan pada 20.10.2010 jam 20:10. Kehlessssss sgt nombor! Disebabkan itu bandar Melaka sesak dgn org, bas persiaran, bas skolah, etc. Pastu malam ade konsert radio MelakaFM sebelah Menara Taming Sari, pagi pulak ade aerobik ke poco-poco tak tau lah habis semua yg menari tu pakai t-shirt warna hijau. Thats why hotel fully booked..Hrmm..wrong timing!



Macam mane jugak aku boleh terlupa satu bandar Melaka parkingnya guna kupon. Sabtu malam parked kereta kat blakang hotel, ahad pagi-pagi dapat surprise love letter dari Majlis Bandaraya Melaka. Saman letak kereta RM30 hamek ko! Tapi sbb bayar on the spot / hari yg sama dapat potongan tinggal RM5 je. Pada korang yg kene saman parking kt Melaka boleh la cepat2 bayar di tingkat bawah Dataran Pahlawan Mall tu ade satu kaunter bayaran even hari ahad pon buka. Lain kali pulak utk mengelakkan disaman lagi, sesampainya aje korang kat Melaka silalah beli kupon parking sehari yg berharga RM5. Gores & pamerkan aje kt dashboard kereta pastu baru lah boleh berjimba-jimba k ;)  **update: rupanya ciksukahati pon kene saman juga kah kah kah**




First time naik Menara Taming Sari even tho aku dh beribu kali pegi Melaka. Before naik derang suruh posing ambek gamba. Aku memula pelik gak pasei ape kene ambek gamba..tp wat derk je lah! Tiket RM15 and katanya dpt naik for 15 minit. Sebabkan dh pukul 10.30 malam dpt tiket Supper Ride die bagi air kotak & muffin percuma. Alih-alih biler dah naik, tak sempat pon nk bedal muffin dah sampai bwh balik. Buang karen betoi..Pehtu otw nk exit, die panggil semua suruh tgk gamba masing2..ktorang pn cepat2 cari muka sendiri kt board derang tu. Ingatkan pree skali kene bayar RM35 okeh utk sekeping gamba saiz half A4. Pastu die pancing lagi gamba kecik sebesar post-it-note dalam magnetic frame. Guess how much? RM25! Amek dua-dua pakej RM50. Sbb kenangan ktorang rembat je lah..Ye! RM50 utk gambar shj yer macam amek gamba studio kekdahnye dek non! Maka total cost utk naik Menara Taming Sari adalah RM80. Strategi bisnes derang mmg A++. Sekian. **nampak sgt aku & Wan senang diperdayakan ek? nape tak say NO je kan?**


Trishaw ride mmg best! RM20 utk satu pusingan Bandar Hilir. A few places die akan singgah & bagi time utk kita nk bergamba. Mula-mula aku tak nak naik sbb tak sampai hati nk suruh brader yg slim dry macam Majeli tu kayuh basikal bawak aku & Wan yg sihat ni! Berdua okeh..mau putus nafas brader tu kan! Tapi die beria-ia convinced ktorang yg die boleh & pernah bawak yg laaaaagi sihat dari ktorang. But mmg die kuat la! Sumpah kuat kayuh dgn gagah okeh..kalau Majeli yg kene kayuh wallahualam boleh ke? Walau pown gangguan udara yg dtg dari ketiak brader tu agak menyesakkan hidung aku..tapi aku tetap respek giler kt die..macam tu susah org nak cari rezeki terpaksa berpanas pastu menggunakan kederat tulang 4 kerat yg ada hanya utk dapat RM20. Bertuahnya kita kan...aku insaf ;(

Dah puas pusing2 bandar Melaka, tgk jam almost 3pm. Nak gerak ke Melaka Wonderland pon tak berbaloi sebab 7pm dah tutup. Wan pulak dah penat and panas so die ajak cari tempat nak mandi & rest sekejap before gerak balik kl.. Ktorang cari je another hotel yg murah around that area..dapat la mandi pastu Wan tidur sekejap. Aku pulak yg tak lalu nk lelapkan mata macam2 yg aku pikir - takot sbb tak penah seumur idup aku check-in hotel murah gitu hah hah..

Overall, best jugak lah walau pown dekat je..tapi dpt spent most precious time ngan hubby (berdua aje) mmg terbestest! Aku kan duduk ngn MIL, jadi kat rumah mmg kami somi-istri takde privacy ;p

Nota kaki : vocabulary Geng Kapak ***slim dry = kurus kering (direct translation macam surat putus cinta Tijah)

6 comments:

Iszuanie Ilias said...

kerlas.... i liokkkkkkeeeeee..... anyway always doakan korang the best... happy sweet couple kan...

sukahati said...

hahaha....yer...iolss pon kene saman...tapi tak bayor lagi ...huhu

Sentuhan Kasih said...

tiket parking kat melaka still ada 1 buku..konon2 ingat x cukup la beli satu dua. simpan tuk anak cucu.

nizam_5282 said...

Tak pepasal aku terlibat dengan ini cerita... Sangat hampeh punyer orang.. :p

harzharun said...

babe....ko hapdate blog sebulan seklai je eh...aiseh...windu nak baca ko merapun di jom merapu..haha...

nape Melaka dlm tulisan ko amat menyeronokkan??..wan (hubby aku nm wan jugak!..haha) duk Melaka dulu..Kami kawen 5 bulan br dia pindah Tganu..Ms tu, aku rs melaka xde la gempak sgt..mebe sbb dah selalu pergi n duduk sana on wiken ...hehe..tp bila bc entry ko ni, rs cam nak pergi la pulak...aku x pernah naik menara taming sari tu sbb tiap kali aku ke bandar melaka, siang hari, panas..mcm xbest..t nak ajak wan aku bukan wan ko pegi melaka jugak la..heeee

berita gumbira aku masih dlm kesamaran..aku sakit perut dah dekat 3 minggu..piyed lewat 6 hr..Dr scan, xde pape..aku kne gi jumpa Dr lg 2 minggu..huhuhu

Sal Abdul Rahman said...

Manja : thanks darl ;)

Nyah Suka : abes biler agak2 uols nk bayor? hah hah ;p

Yong Lin : ader expiry date dak kome? kalu takde, lenkali leh pakei lagi kan!

Majeli : sbb nama kamu best ;)

Harz : hahhaha sbb aku pemalas! ye lah aku nk hapdet la ni..iskk iskk ;p

aku dedoluu ghajin siot gi melaka..mmg tem tu rasa bosan. tapi bila dh lama tak pegi ni rasa best la pulak! tu pon aritu tak sempat gi terjah tpt mkn best2 sbb tak sempat. jom arr gi melaka!

aku doakan ade la tu sok lusa nampak dabel line terang benderang tau! die nyorok tu..aku dpt rasakan cam rezki ko dh sampai je ni..good luck! ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Template by YummyLolly.com