Wednesday, October 13, 2010

Open Letter to Fatin Syamimi

Mimi 1 yr old
Kehadapan Fatin Syamimi bt Mohd Faisal yang diingati selalu,

4 October yang lepas Mimi baru je celebrate birthday yang ke-5 tahun. Kejap je..bayam rasa baru sangat dukung Mimi kecik-kecik. Dulu bayam larat lagi dukung sebab Mimi kategori kurus dan tinggi cutting model ala-ala Kate Moss. Sekarang still kurus tapi Mimi dah tinggi sangat..pehtu tulang Mimi dah start keras. Kalau Mimi tekan siku kat peha mmg rasa nak menjerit. Pakcik Wan pon kata siku Mimi tajam!

Mimi 2 yrs old
Bayam tau Mimi selalu nak bayam dukung Mimi macam dulu kan..tapi bayam selalu cakap "bayam tak larat la Mimi". Mimi pon frust sambil tarik muka moncong pastu mumble sorang-sorang "ishhh bayam ni! hiiiiiiiiii bayam ni!". Mimi sekarang dah pandai merajuk sambil membebel. Yelah orang dah besar...

Mimi 2 yrs old
Mesti Mimi pikir nape la bayam Mimi ni dah tanak dukung Mimi? Nape la bayam Mimi ni dah tak sayang Mimi? Bukan bayam tak sayang, tapi Mimi kene la terima kenyataan yang Mimi dah besar. Good girl dah besar tak boleh kuat merajuk. Mimi kan kakak sulung. Dah dekat 2 thn Mimi pegi skolah ngn Cikgu Shida kan...

Mimi 2 yrs old
Dulu masa Mimi kecik-kecik kami semua panggil Atin. Mama Mimi cakap satu hari tu Mimi balik dari umah Nenek Cik Imah, Mama panggil Atin tapi Mimi tak menyahut. Puas Mama panggil banyak kali tapi Mimi buat bodo jek! Pastu Mimi pegi kat Mama, Mimi kata "Mama, ini MIMI laa! MIMI!". Mama Mimi pon pelik mane datang nama Mimi tu? Rupanya pawan-pawan Mimi kat umah Nenek Cik Imah yang panggil Mimi. Jadi Mimi pon terus rasa nama tu lebih cool agaknya. Sejak dari hari tu, kami semua kena la panggil Mimi!

Mimi 2 yrs old
Haritu masa bayam nak tawen, Mimi pon tak bagi kan? "Mimi tak shuke bayam tawen!". Tapi nasib baik last minute Mimi bagi green lite..sekarang Mimi pon dah kamceng ngan Pakcik Wan. Walaupown sekarang bayam dah tak lepak umah Mimi tiap-tiap minggu, tapi setiap 2 minggu bayam mesti sampai kan? Mimi tak payah la nak bagi reminder kat bayam sampai cakap "Bayam dah tak ingat ke nak pegi lumah Mimi?"

Mimi 3 yrs old
Kalau Mama or Abah marah, Mimi selalu nangis-nangis "nak bayaaaaam....Mimi nak pedi lumah bayam! Mimi nak bayam sekalang judak!". Mimi, lumah Mimi ngan lumah bayam bukan dekat. Kalau tak jammed, makan masa 25-30 minit jugak dari turun tangga lumah bayam sampai naik tangga lumah Mimi pulak. Tu la Mama Mimi tu dulu bayam dah tanya betul ke nak beli umah takde lif? Die nak jugak! Kan bayam dh penat naik turun tangga?

Mimi 3 yrs old
Jangan la dera Mama macam tu...tak baik tau! Mimi pon slalu gaduh ngan Mama pastu pukul curi Mama bila ada peluang kan? Itu tak baik okeh! Nanti muka Mimi keluar ulat banyak-banyak macam cerita dalam tv dulu tu..Mimi ingat tak? Kan Mimi slalu sedih biler tgk iklan pawan-pawan kat Ghaza yang tgh perang tu "syian mama die takde, abah die takde, bayam die takde". Haaa Mimi kan ada semua, jadi jangan la gaduh ngan Mama...tapi Mimi good girl, sebab lepas gaduh nanti Mimi akan say sorry "syoliiiiii mamaaaa" sampai org tua tu pon sejuk ati.

Mimi 4 yrs old
Mimi dari kecik mmg rapat dgn bayam. Mimi cakap "ini bayam Mimi! bukan bayam Ya, bukan bayam Cukada". Tapi Cukada pon sekarang nak bayam jugak. Maybe sbb bayam lebih hawt dari Cuna! Bayam tau..jangan rebut-rebut. Semua pon bayam sayang..Mimi, Giya, Cukada, Abang Eman & An, Kak Amirah ngan adik Maisarah suma bayam sayang. Tapi Mimi TETAP Mimi Bayam yang paling cun! okeh?

Mimi 5 yrs old
Walaupown bayam post entry ni dah terlambat, tapi bayam dah wish epy beday to u kat Mimi awal-awal. Sbb haritu kan Mimi celebrate birthday kat skolah. Bayam tak dapat nk join sbb hari Monday bayam kene keje. Syolii ok! Tapi malam tu kita dah makan KFC kan Pakcik Wan belanja. Kesian Mimi tak larat nak makan banyak sbb Pakcik Wan tersilap die beli ayam semua hot & spicy. 

Mimi 5 yrs old
Cuma hadiah je bayam belom bagi. Bukan bayam tak nak beli adiah Mimi, bayam dah pegi Sogo kelmarin. Bila bayam pegang satu dress Princess, Pakcik Wan kata tak cantik! Bayam ambek lagi satu, Pakcik Wan geleng lagi. Biler bayam suruh die yang pilih, bayam pulak geleng! Tak lama lepas tu Sogo pon cakap "ting ting ting...pelanggan yang dihormati, waktu perniagaan kami adalah dari jam 9 pagi hingga 9 malam" dan staff die cepat-cepat buat muka tension kalau bayam still pilih-pilih. Habis macam mane? Takpe, nanti bayam pegi lagi tau..kene pegi jugak sebab Princess tgh sale 70%. Bayam bukan tak nak pegi sorang tapi sekarang ni bayam malas sgt nak jalan kaki panas-panas lunch hour..nanti bayam migrain! 

Mimi nanges masa bayam bertunang tahun lepas
Happy 5th birthday my dear princess, Fatin Syamimi ;) 


Yours sincerely,
Bayam

Nota kaki : bayam harap satu hari nanti bila Mimi dah sekolah menengah, Mimi boleh baca surat ni. sebab kalau baca sekarang pon, bukan Mimi paham. 

11 comments:

eyswanie said...

sayu jer baca..... manja pon sayang bayam gaks.....

Sal Abdul Rahman said...

hah hah tengkiu auntie manja..bayam lap u too! ;p

nizam_5282 said...

Somelnya mimi. Besar mesti santek sangat... Boleh saya order untuk esok? :D

» NAJA « said...

ye memang mimi tak tuke bayam tawin sebab masa bayam kawin cikjaja tanya mimi seronok tak bayam tawen..tak seronok mimi takap..

Sal Abdul Rahman said...

Angkel majeli : angkel nk order utk baby angkel pon muda sgt pulak..

Cik Jaja : tu lah sian die..die rasa dunia dia upside down bile bayam tawen..macam la tak dpt jumpa bayam dah! skang ni kalo ajak tido umah bukan ndak pon..sembang je poyo2 pastu bile mama nak balik die dulu menggelupur!

harzharun said...

puan sal....aku tfikir2, dr manakah dtgnya asal panggilan 'bayam' tu???...

Sal Abdul Rahman said...

harz : panggilan ittew adalah kerana kalau di perak gelaran utk mak sedara ke-3 adalah "Mak Yang". Setengah tempat panggil "Mak Lang". Akan tetapi anak sedara aku yg pelat lidahnya dah tukar kan jadi "Bayam".

Tapi Bayam x horror sgt. Anak akak sulung aku dulu lagi best. Instead of "Mak Yang", derang panggil aku "Ayam".

sedih kan? wakakakkaa ;p

Anonymous said...

Mama mimi sgttt la terharu membaca open letter bayam pada mimi... nanti mama print & bacakan letter nih.. tungguuuuu komen giya yer...compem giya yg akan bg komen dulu bukannya mimi...

Sal Abdul Rahman said...

Mama Mimi : hahahahha berapa lamaa daaaaaaa..

Anonymous said...

muahahaaa... bese la.. teman idak le slalu on9.. tu yg tetinggei ketapi..
setelah dibacakan.. mimi tersengih2 tapi bila sampai jer part....
"Cuma hadiah je bayam belom bagi. Bukan bayam tak nak beli adiah Mimi, bayam dah pegi Sogo kelmarin. Bila bayam pegang satu dress Princess, Pakcik Wan kata tak cantik!"...
Mimi trus kata "alahhhhhh... ish pakcik wan nih.. alahh...mama mimi nk jugak..."
giya plak.."mama surat utk giya x de ker? nanti suruh bayam buat surat utk ya plak ek"..
"ni bayam mimi lah.." mimi protes.. wakakakaaaa...
cukada jugak best.. x peduli nk gak tekan2 keyboard laptop..

Sal Abdul Rahman said...

hahahha ye la nt bayam beli gak dress princess..

ya pn nak surat ke? ok la nanti sok lusa bayam tulis surat utk ya lah otay..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Template by YummyLolly.com