Wednesday, February 18, 2009

TANJUNG RAMBUTAN









Credit to these two ppl for all the amazing pixss :-

Prepaidboss
si pijan

First & foremost, korang mesti wondering why aku wat posting pasal nie kan? Let's start with some brief details about Tanjung Rambutan, shall we?

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.
http://ms.wikipedia.org/wiki/Tanjung_Rambutan

Tanjung Rambutan ialah sebuah pekan kecil di daerah Kinta yang terletak di timur laut bandar raya Ipoh di negeri Perak, Malaysia. Jaraknya pekan ini dari Ipoh adalah 15 kilometer.

Tanjung Rambutan biasanya dikaitkan dengan 'orang gila' kerana pekan ini menampung Hospital Bahagia, salah satu hospital kesihatan mental yang terkenal di Malaysia. Oleh itu, penduduk-penduduk Tanjung Rambutan lebih senang dengan panggilan Hulu Kinta kerana pekan ini terletak di hulu Sungai Kinta. Sungai Kinta mengalir melalui bandar Ipoh, Batu Gajah, Tanjung Tualang dan bertemu dengan Sungai Perak di Kampung Gajah, Perak.

Kini Tanjung Rambutan semakin menarik perhatian orang ramai kerana barang-barang lelongnya yang murah serta kesempatan untuk mengunjungi Hospital Bahagia yang juga didatangi oleh pelatih-pelatih yang menjalankan latihan praktikal. Maktab Perguruan Hulu Kinta dan sebuah Kem Polis Hutan (err..aku btulkan skett - sekarang dh tukar nama Pasukan Gerakan Am) juga terletak di Tanjung Rambutan.


YEr..sememang nyer aku akui blerr org dgr jek aku dari Tanjung Rambutan, automatically derang akan cakap "Owhh..tempat orang gilerr tu yer?".. and aku just senyum jek sambil reply "Tanjung Rambutan tuh satu pekan kecik and Hospital Bahagia tuh located kt pekan tu la..you stupid KL folks! (dlm ati..)..and mind you that kawasan Hospital Bahagia Ulu Kinta tue sgt besar..dlm tue ader mental wards, staff quarters, Kolej Pembantu Perubatan Ulu Kinta & Rumah Seri Kenangan Ulu Kinta.."

Do check out their website here --> http://hbuk.moh.gov.my/modules/news/

Even maser zaman kenaifan and kejahilan dulu pon aku suka benor bagi kat oghang alamat umah salah..sbbnyer? Aku malu nak tulis - 31250, Tg. Rambutan..so aku akan tulis camnih - 31250, Ipoh...!!

Tapi blerr dh besor panjang nie aku pk balik, naper aku kene malu ngan tpt tumpah darah aku? Tempat lahir, tempat aku dibesarkan sampei dh cukup panjang dh nie.. tpt kencing berak aku..bak kata org tempat jatuh lagi dikenang, inikan pulak tempat aku jatuh motor ngan Jaja, yer tak Ja??

X silap aku maser form 3 dulu ktorang penah wat Kajian Tempatan pasal mukim Tanjung Rambutan utk subjek Geografi..siap gi interbiu ketua kampung lagik..siap dok tepi jalan kt Klinik Safri & Hamimah x silap (apertah nama die) kira braper byk kenderaan lalu at certain time period..aku pon dh lupa braper markah aku dpt daaa..

Yess.. aku BANGGA jadi anak Tanjung Rambutan! Kedai gemok, Pasarayaku, Kedei Chip Fatt, Pasar Ekonomi, Kedei M.Ali, Kedei gunting rambut cina sayur, Lucky Tailor (kedei nya peberet aku), Kedei Apeng (yg open 365 days p/yr-penah tutup skali jek tu pon sbb bapak die mati!)..and the list continues.....


*
BTW, Kepada sesaper org Tanjong yg baca nie..komer wat la posting psl Tanjong pehtu nanti aku letak link kt sini k..Cepat arr Manja, Amy, Syikin..saper lagik..??

2nd person : Mazli

18 comments:

nizam_5282 said...

Aku nak guna tajuk ni untuk aku punya entri baru gak... Mintak mahap. Aku bangga aku budak tanjong...

Sal Abdul Rahman said...

tengkiu! silakan lah..

sykn said...

:)
tu la sal, bila aku stori pasal tanjung, diorang ingat kat mukabumi TR nie dekat ngan laut sbb 'tanjung'..aku ingat gak wktu wat kajian tempatan jumpa ketua kampung tu..(skrg ketua kampung dah tukar, ketua kg pkr huahua),siap kasi peta tanjung rmbutan, dulu manyak pokok rambutan gading...bla..bla..

cuma aku sedikit musykil ngan 'Hulu Kinta' or 'Ulu Kinta'....kat masjid batu 8 tu, tulis Hulu Kinta, tp SMKUK tu Ulu Kinta, HBUK pun sama gak Ulu Kinta...Ulu ke Hulu ke i love my hometown bery much! ;)...

Sal Abdul Rahman said...

heheh tu la kin.. jom kita ramai2 pakat wat posting psl Tg. Rambutan!!! pehtu kita letak link geng2 tanjong..amacam?

eyswanie said...

aku pun nak gak... tapi kena balik nak amik gambar gaks.... best per dok tanjong... kampungku st=yurgaku....

sykn said...

ok, tp kena wat research la pulak...(hmmm mana aku campak kajian tempatan form 3 tu eh...err sal ko ader lagi ke simpan..ngeh ngeh....;P)

insya allah, aku wat posting Tg Rambutan nanti...:)

amydala said...

oh....kampongku yg tercintan...hahaha. aku bangga mnjadik anak tanjong. nnti blk aku nk carik blk kajian tmpatan tu...rasanya ada lg kat store tuh...

sukahati said...

ahaha...entry terbaek kak sal!
nyahh....cantek gambar2 yg ko amik

Sal Abdul Rahman said...

manja, amy : wat2 jgn xwat.. hahah

sue : hahahah best kn? neway, gambo tu bkn aku yg amik..aku jumpa kt flickr dua org yg aku creditkn kt ateh tue..

Anonymous said...

u ke yg snap all the pictures??
seriously...very nice and beautiful.
i org tmn perpaduan.
-momo-

Sal Abdul Rahman said...

hye momo..

nop..bkn i snap.. i jmpa while browsing for pixss of TR. i must admit it was very very beautiful!

neway, thanks for visitin'..
(i lurve tmn perpaduan!)

shahril aley said...

walau aku bukan anak jati Tg Rambutan
tapi aku berbangga dibesarkan selama 4 tahun kat sana
tak pernah terbit rasa malu nak sebut
biar org ketawa

Aleeza Zaily said...

Tanjong Rambutan.... agghhh... rindunyer....

Memang aku bukan berasal dari sana...tak keterlaluan kalau ku katakan, my life begins there... ni suma si Amydala tu punya pasalla...

My best capture about Tanjong Rambutan:
Gi sekolah naik basikal, Hidup dgn bergantung pada kedai2 kecil kat pekan Tanjong jer, hubungan baik dengan hampir semua peniaga kat pasar, Pasar Malam kat Taman Indah tu adalah aktiviti wajib, mandi sungai kat Sungai Kinta (rumah kawan kat tepi sungai maa...) tu belum kira sungai yang kat kem PPH tu lagi, dok Tanjong ada RM10 pun buleh kuar dating lagi, lepas tambang bas-pergi & balik, tengok wayang & makan kat Taman Kanak-kanak.

Betapa besarnya pengaruh Tanjong nih dalam idup aku, akhirnya kawin pun dgn orang Tanjong.. pagal hei....

shikinirbas said...

salam.....krenye nie senior2 sy la nie...hekhek...tkn2 kt google smkuk kuar nie....uk e2 bez!!

Sal Abdul Rahman said...

Cu : hahah..woitt bler mau balik tanjong? wa da lamer gler x balik nihs..maklum ahh skang tuwon jb lak! hikhik..

shikinirbas : jr kami yek? hikhik tq 4 visitin' my blog!

Anonymous said...

aku search pasal tanjung rambutan, terus dapat blog ni. nice. gambar ko klasss. cantek. aku tak pernah malu ngaku aku anak jati tanjung rambutan. tapi aku tak salahkan mereka yang tak nak mengaku, itu hak masing-masing. memang orang akan orang akan pandanh semacam je bila sebut kita asal tanjung rambutan. aku dah alaminya. lecturer aku cam tak caya aku, siap tanya aku lagi "betul ke you orang tanjung rambutan". ya aku jawab. tapi sekarang ni dah macam-macam orang ada kat tanjung ni. dulu semua orang takut. la ni orang kelantan, siam pun dah banyak meniaga kat sini.

Sal Abdul Rahman said...

Anonymous : gamba ni bukan aku yg capture. aku pn terjumpa. ade aku credit owner die kt atas. but mmg btul, gmba tu mmg klass ;) nampak pekan tanjong lebih cun dr biasa heheh.

ye la kedai siam dh melambak..bukak smpai 3-4 pagi summore. tanjong dh up ;p

Izzy-Kun said...

i pon org tanjung gak >.0

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Template by YummyLolly.com