Monday, December 6, 2010

Lesung Batu

Picture credit to Romy Azeer

Ape hadiah kawen korang yang paling unik? Aku - Lesung Batu. Staff Wan bagi. Tapi aku bukan nak cerita pasal hadiah kawen yang unik tau, ade kisah yang tak dpt aku lupakan sampai hari ni - pasal hadiah lesung batu yang aku dapat tu! 

Aku pon dah lupa, tapi rasanya masa tu aku baru kawen lebih kurang 1-2 mths..inai still merah la kira. One day, ex-colleague aku ym borak-borak. Aku pon layan je lah since dah lama gak tak jumpa die and borak-borak kan. Kitorang quite close dulu kemana pon berdua, makan sama-sama, kalau husband die outstation aku penah je temankan die kat umah, kalau beli kain pasang corak mesti sama, warna je lain..pendek kata mmg baik lah. Dia banyak tolong aku, aku mmg tak boleh nafikan.

Until die tnyer pasal hadiah kawen yg aku dapat. So aku cerita la dgn excited nye..sampai part aku cakap "paling best staff wan bagi -->> lesung batu beso! suma family wan gelak beso tgk" pastu aku pn tergelak beria-ia gak sbb geli hati kan ;p Suddenly, ex-colleague aku ni trus reply dgn ayat yg serious giler pastu dgn gaya ayat yang boleh buat orang pengsan die kata (aku copy paste dari archive) :-

"ya allahhhhhhhhhhh lesung batooooooo..lesung yg utk masak tu ker? ya allahhhhhhhhh..banyakkan solat! teguh kan iman..kalau bergaduh banyakkan mengalah yer"

Kalau korang kat tempat aku, ape reaction korang????

At that time aku dapat rasa darah aku macam menyirap laju ke muka pastu muka aku jadi panas! (mesti merah kot, aku tak tau sbb tak nampak) Macam nak pengsan ade, macam nak menangis ade, macam nak marah ade, macam nak maki orang paaaaaaaaaaaling banyak lah! Dalam pada tu kompius pon ade tau, cam blurr pn yer sbb seriously no idea ape yg die cuba sampaikan? Aku releks..tarik napas, pastu aku tnyer die balik "Naper ****?"

Die pon mula lah bagi explanation yang panjang berjela beria-ia dgn penuh confident nak meyakinkan aku ape yang die cakap tu mmg betul siap bagi contoh & bukti yer!! 

"ehhhh tak elok tau bg lesung batu tu, lesung batu ni biar kita beli sendiri. lesung batu ni kalau org bg menandakan perkhawinan tak kekal lama. aku tak percaya benda ni tau tapi kebanyakkan nyer berlaku. tapi toksah peningkan kepala lah...emak aku pun kata tak elok..emak kawan aku pun kata tak elok! dia pun dengar dari org tau. waktu emak dia khawin dia dapat lesung then ada org citer pasal benda ni tapi tak ambik pot..then perkhawinan tak kekal lama sal..kawan aku yg jadik lecturer tu. tapi tak yah fikirlah sal..banyak berdoa jgn tinggal solat tau...

waktu emak aku khawin ada org jeles tau..waktu mlm berinai ni..emak aku pengsan then lesung berbelah dua..aku ada citer kat kau kan..petanda tak elok...buang nanti2 jer. tapi ko beli sendiri..jgn pakailah..aku bukan nak percaya tapi takot "

Harussssss laaaaaaaaar?????? Kejiiiiiiiiiiiiiiiiiiii sgt tauuuuu!!

Lepas dengar tu aku terus takde mood nak wat keje, aku nangis pastu aku dok memikir betul ke tak ape yang kwn aku cakap tu? Aku sms Wan citer pasal ni, tapi aku pulak yang kene marah balik! Wan kata aku ni suka dengar cakap orang, percaya membabi buta kepercayaan karut sedangkan jodoh & ajal tu semuanya ketentuan Allah swt, bukan nya orang tua atau pon kepercayaan orang kampong..

Aku tak puas hati, aku call mak aku..mak aku cakap seumur hidup die tak penah lagi dengar ade kepercayaan gitu! Akak aku pon cakap yang sama. Aku tanyer pulak MIL, pon tak percaya. Mak aku cakap :-
"Mak mmg tak percaya benda-benda gini..pada mak bahagia atau tak, panjang atau tak jodoh seseorang tu terpulang kepada Allah. Dia yang mengaturnya, kita hanya berdoa. Mak rasa mungkin ini semua kepercayaan kampong si **** tu aje, maklum le org kampong kan suka percaya benda-benda macam ni..tapi kita tak boleh pegang ni semua sa..kita ada agama, kita sembahyang, kita hanya percaya pada kuasa Allah"

Tak puas hati lagihhh, aku siap google pasal hadiah kawen lesung batu, tapi takde satu pon aku jumpa! 

Even tho' hati aku still rasa tak best, slowly aku cuba lupakan je pasal ni. Aku tawakal & serahkan segala-galanya pada Allah swt sebab rasanya itu yang terbaik. Cuma aku rasa terkilan. Sebab pada aku (pada aku okeh, org lain aku tak tau) kalau kita anggap someone tu kawan or sahabat kita, kita takkan cakap ape-ape yang boleh bagi kawan kita terasa kan? Apetah lagi cakap yang bukan-bukan pada kawan yang baru bertatih nak menempuh alam berumahtangga macam aku ni...kan? Ke aku je yang rasa gini? Or kepercayaan ni memang betul?

Sampai sekarang aku still kecik ati dengan apa yg kwn aku ni cakap. Seriously aku tak boleh lupakan lansong! Bila die call, or dtg jumpa aku..aku still jumpa tapi tak sehappy dulu lagi. Kalau die call, aku tak berapa ader mood nak borak-borak macam dulu dah..jangan salahkan aku, aku mmg tak dapat accept..sorry lah ;(   ***eh bukan die yang patut say sorry kat aku ke??

Ingatkan dah habes sampai situ..ade la skali tu aku jumpa die kat Jalan Tar, boleh die tnyer "Sal, ko dah bagitau Wan pasal yang aku cakap tu? Ape die cakap? Mak ko cakap ape?"

Tuhan je yang tau ape aku rasa taim tu. Kalau ikutkan ati aku yang tgh panas masa tu nak ajer aku tumbuk muka die! Aku tahan je pastu aku cakap..

"Haa dah. Wan marah aku balik..die kata toksah percaya kepercayaan karut. Mak aku kata die tak penah dengar pon & tak percaya lansong..dia kata tu suma karut, kepercayaan org kampong! Mak aku cakap semuanya kuasa Allah, takde kene mengena dgn lesung batu"

Die terdiam pastu senyum je. Ever since that day, aku jadi marah betul dgn die. Aku mmg malas dah nak jumpa die kalau boleh. Die invite open house raya lepas pon aku bagi alasan & tak pegi..kebetulan Wan pulak balik keje lewat ptg dah nak maghrib, jadi memang tak pegi. Macam takde hati dah la..sedih btul rasa nye ;(

Hopefully aku tak jumpa dah kawan macam gini pasni ek..kita sentiasa doakan kebahagiaan kawan-kawan, bukan doakan keruntuhan btul tak?

15 comments:

haslina razali said...

eh eh yelah jgn percaya sgt mende karut marut tu ....semua kejadian datang dari ALLAH just maintain happy and in love selalu insya'allah panjang umur murah rezeki selalu sal...pun tak pernah dengar laaa mende ni huhuhuhu

Sal Abdul Rahman said...

kak lina, tu lah..sal jadi down trus masa tu. but mak sal & hubby dok bebel tak bagi sal pk kan sgt..

ye lah ape2 pon kita kene percaya kuasa allah kan kak..insyaallah ;)

» NAJA « said...

karut lahh semua itu karut..dan setiap fasa hidup yang kau lalui semua akan ada ayat2 atau momokan picisan sampahan begini..tak lepas! biasa la orang melayu.

Sal Abdul Rahman said...

Ja : hah hah..ko pon tau cemane mak kejung kejap lepas kene stetmen ni last taim kan! adehh..menakotkan mak aje okeh..

Iszuanie Ilias said...

sumer di tangan ALLAH... kita nih doa yg baik2 jer.... pergh dengki sungguh dgn ko yek...

harzharun said...

huihhh...g2 ek...mcm2 hal...
aku selalu gak tfikir nak bg lesung batu as hadiah kawen..sbb benda tu berat la kunun...kalo letak dlm kotak,angkat, ala2 mahal la kunun..hahaha...
lagi satu, sbb aku tbaca dlm novel melayu(dulu aku giler novel melayu jiwang)...bg lesung batu mlambangkan keharmonian rumah tangga..tanpa alunya, xkan boleh bguna lesung batu tu..jd, lesung dan alunya hendaklah sentiasa bsama...begitu juga suami isteri..saling memerlukan...

hahh..itu simboliknya...logik kan...drpada simbolik kawan ko yg ntah apa2 tu..xde kene mengena langsung dgn lesung batu...jgn pedulik kan dia!

Sal Abdul Rahman said...

Manja : hermm..aku pon pilih utk percaya kuasa Allah swt..pelik kan?

Harz : hituu le pasal haaaa...mak mentua, akak ipar aku suma cakap org kasik adiah lesung batu sbb nak soh pengantin rajin memasak! (walau pon aku tak gak rajin kan kakakaka)

tapi tiba tang kwn aku nyer teori udah bagi aku scary 3-4 bulan! hahhaha..ko bayangkan la taim tu baru 1-2 bulan kawen babe, mmg la aku nangis jek memikirkan mende nih..adeh la..macam2 kan hah hah

sukahati said...

seb baik uolls ada kesempatan nak bidaas balik taim jumpa kt jalan TAR....ailaik part tu :D

sykn said...

sal...actually, aku n geng pernah bagi hadiah lesung batu pada roomate kitorang yg kawin wktu study dulu, langsung tak terpikior pun mende2 negetip camtu..kitorang ingat saja nak wat lawak, pekena dia sebb kawin awal..and tak lebih pun dari tu..;)...hidup diorang alhamdulillah takde pulak mcm kwn ko ckp tu...bertambah2 anak lagi ade laa..=)..aku stuju pendapat harun, simbolik pada rencah, asam garam kehidupan rumah tangga,bila disatukan akan mematangkan lagi kehidupan suami isteri untuk lebih bahagia =)...so no worries beb, hari silih berganti, filled up your days with sweet moment with ur hubby...;)

Sal Abdul Rahman said...

Cik Suka : heyy iols kan mak hayy! haruss la! kakkakaa ;p

Cikin : Dear, 1st of all, "harun" yg kin panggil tu adalah seorang awek dentist cun yg bernama Harzlena Harun kih kih kih ;p

setakat ni aku puas ati sbb rata2 yg aku tnya suma cakap tak penah dgr pasal ni. ye le kita org perak kan maybe tak penah dengor, so aku cuba la survey2 negeri lain juger. terpulang la pada pahaman masing2 kan?

cuma, pada pandangan aku mende2 camnih agak kurang manis kalo diceritakan pada masa & ketika yang tak sesuai spt mana yg tjadi kat aku aritu..subhanallah ;)

sykn said...

sal: stujukk lain negeri lain tanahnyer...;P

ya salam...., puan doktor harzharun, sorry eh, acik tak sengaja..uhuhu ;P

Amy said...

mengarutlah...aku pon dpt lesung batu gak time kawen fyi :p

nizam_5282 said...

Percaya pada perkara khurafat adalah dosa besar yg tak dapat diampun melainkan taubat nasuha... Segal perjalanan dalam dunia ni dah ditentukan oleh Allah, bukan dengan barang brang khurafat. Kalau betulpun ianya berlaku, dah tentu ianya hanyalah kebetulan. Biasanya, kebetulan tu lah yang diorang suka percaya sangat...

Sentuhan Kasih said...

ishhh ape hal minah tu ... udah tu jangan sedey2..kesat air mata tu. banyakkan berdoa dan percaya kepada Allah yang satu..

Superstar Suri said...

rasanya betul sal. kalau org hadiahkan lesung batu ni.. memang agaknya tak kekal lama dan suami isteri tu panasssss je bila berdekatan dgn si pemberi lesung batu tu.. look at me now.. :( after 7 years.. tak tinggal apa dah skarang... :( dengar memang macam mengarut kan.. tapi entah la.. bila dah mengalaminyer skarang baru terasa ada betul nya.. wallahualam..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Template by YummyLolly.com