Tuesday, November 9, 2010

10 Shocking Secrets of the First Year of Marriage

 


Dapat dari :-


First time terbaca haritu, aku dh nekad nk share kt sini tp sbb takde mood nak update blog..maka aku abaikan aje..here goes..


1. THE SHOCK: You'll gain a little love weight. 

Yang ni memang tak dapat disangkal lagi..aku rasa bukan aku je ade masalah ni. Korang pon sama kot..kan? Kah kah kah..love weight omputeh kata maklum la dah happy dapat hidup berdua, hari-hari depan mata siang malam..celik aje bijik mata dah nampak batang idung hubby ko giler tak happy?

Before kenal hubby berat aku 62.9kg sahaja ye tuan-tuan & puan-puan. Bila dah couple, berat makin bertambah sbb faktor happy ni tadi..lepas bertunang, naik lagi tudiah...dan selepas kawen haa ambek ko 81.5kg humakaih!

Kalau dulu masa bertunang sanggup hari-hari lepas keje jogging keliling tasik Titiwangsa tu sejam dua..sekarang aku sibuk nk kejar balik umah nk masak..kalau tak masak pn makan dulu kt luar then balik cepat2 mandi pastu nk iron baju suami terchenta pastu nk cepat tidor (kihkihkih)! Hoih korang sengih pehal? Aku belom abes lagik..nak cepat tidor sbb esok pagi nk bangun awal lah nk siapkan breakfast pulak! Ni kalau MIL blk kampong la..sbb skrang kan aku still dok ngn MIL. Kalau MIL ade, maka aku jarang2 sgt memasak sbb slalunya blk keje/bangun je tidur sumanya dah siap..best tak? ;p

Sekarang ni pon aku tgh mendietkan diri..tapi entah la macam tak turun-turun pown ;(



2. THE SHOCK: Your B-list buds will go MIA.

Hmm..memula aku pikir gak ade ke jadi kat aku? Pastu pk punye pk..ye laaaaaa ;(

Kehidupan berkawan berpoya-poya berjimba-jimba dah terhad & terbatas dek kerana aku skrang dah kawen, jadi ape-ape nak buat kene dapat izin suami, kene pegi dgn suami, kene tunggu suami..hmmph mak sentap! Maka, oleh kerana itu member-member yg dulu rapat masing-masing akan cari geng baru sbb kita dah takleh sgt nk join derang kan? Aku tak salahkan member-member aku..aku pon paham! Bila BFF aku kawen last time, aku pn kene gak join member-member yg single mingle kalo nak ke mane-mane sbb nye BFF aku kdg2 tak dpt join...

Sorang lagi BFF aku plak sejak aku kawen aritu, lansong senyap jek..balik KL pn tak cari aku dah..aku mula-mula pelik gak die bengang ngn aku ke kan? Tapi rupanya...sbb aku dh kawen. Dia tanak bebankan aku ngn problem die lagi..walaupown to be honest aku x kisah..

Another two BFFS aku plak derang ni lebih paham sket sbbnya derang pn dah kawen lebih lama dari aku. Ktorang still jumpa, still keluar lepak skali cuma tak sekerap masa aku bujang dulu..

Guess this is the fact of life..the phase where kita kene slowly redha yg kehidupan kita takkan boleh sama macam dulu lagi. Kita tak sorang lagi nak buat ape pon..kene give & take dan paling penting sebagai isteri - kene dapat izin dari suami dulu kalau nak keluar umah. Mak pasrah nok!



3. THE SHOCK: Your sex life will be off the charts—sometimes.

Ohh yang ke-3 ni kita org Islam tak bulih amalkan pasal nya kita sex after married yer! Maknanya selepas kawen akan semakin rancak. Sekian.



4. THE SHOCK: You won't unpack your china for six months.

Hah hadiah kawen mmg berkotak-kotak tak berusik pon lagi..tapi bukan aku sengaja..again, aku kan masih dok ngn MIL maka nya pakai je lah barang-barang yg dah ada..MIL aku pn slalu tak nak kalau aku nak bukak pinggan mangkuk baru tu soh die pakai..die kata simpan utk rumah kami nanti. Insyaallah bila aku & hubby pindah nanti...aku akan bukak suma kotak-kotak tu & display kan pinggan mangkuk, gelas cawan, lampu tidur yg melambak-lambak, oven, kipas (ni dah pakai), rice cooker, periuk belanga, blender, heater, lesung batu or sexy lingerie (yang gatai ni Gia ex-housemate aku bagi-dah rasmikan pon kat Thailand masa honeymoon) yg korang hadiahkan ek ;) 



5. THE SHOCK: You'll do the dishes; your husband will fix stuff.

Aku nak adjust sket - You'll do the dishes, your husband will watch Tv!

Tu baru betul..ko tgh berkungfu dengan kuali sudip bagai, suami ko tgh kunyah biskut rokok Apollo sambil tgk cerita "Blues Pasar Tani", "Bujang Sepah" or "Halimah Jongang" walau pown hubby aku kadang-kadang je die buat perangai gini..tapi ni realiti! Ko pegi tnya sape pon yg dah kawen, komplen ni sure ade punya..jangan menipu la takde puihh! Hahahhaha..

Kadang pon bukan aku tak nak die tolong, cthnya: sidai baju. Bila die dah sidai kang mata aku ade jeeeeee yg tak sedap dipandang. Last-last aku pegi betoikan balik jugak..jadi serupa macam aku tak payah suruh kot kan! Kecuali basuh pinggan takpe..hubby aku rajin basuh pinggan kalau die tgk aku ade keje..bancuh air pon rajin gak..kalau pagi aku dah siap masak inti sandwich, die rajin je nak tolong lipat roti. Hopefully berkekalan lah rajin tu sampai bila-bila yer..Amin!



6. THE SHOCK: Even though you'll have two paychecks, you'll still feel broke.

Ini mmg shock antarabangsa rupanya..ingatkan aku sorang je? Sepatutnya dah ada 2 sumber pendapatan makin banyak berlebih..rupanya kadang shot jugak..adeh! Ada je yg kena dibeli, kena ditambah, ade aje yg dah habis, ade aje yang nak pakai..haih pendek kata makin banyak duit yang keluar lah..tapi nak buat macam mane kan, kita kene yakin je rezeki kita akan sentiasa ada Allah swt bagi..maybe keluar kt sini tapi sana masuk..yang penting adalah macam mana kita plan & manage financial sama-sama. Dugaan 1st year of marriage ni mmg hebat. Org putih kata if your marriage can survive the first year, then your marriage can survive anything!



7. THE SHOCK: You won't want to spend every moment with your new husband.

Ni bukan bermakna ko tak suka nk tgk muka husband ko setiap masa..NO, bukan itu yer. Kalau ko dah sampai tahap meluat tgk muka husband ko setiap masa - itu maknanya ko tgh makan ubat hormon! Hah hah        ***Aiza akan berkata "err..menceritakan pengalaman sendiri ke?" SADAP u!!***

Tapi sometimes..*notice-sometimes, not all the times* ko mmg nak sgt me-time! Nak lepak dgn member-member borak sampai gelak keluar air mata..serious! Or maybe ko nak sgt dok depan Tv tanpa ade sebarang gangguan dari husband yg nak rebut remote sbb die nak tukar channel kegemaran die..sedangkan ko nak sgt2 habiskan tgk CSI, Jamie Oliver, Nigella Bites, Stager Invasion, Cake Boss, Keeping Up With The Kardashians, Kimora Lee : Life in the Fab Lane or siaran ulangan Desperate Housewives!



8. THE SHOCK: You'll go to bed mad, even though you vowed not to—ever.

Aku penah baca somewhere, don't go to bed mad..tapi kadang-kadang tak leh nak elak jugak der..sbbnya kalau dah gadoh2 manja versi suami isteri taim dkt2 nk tidor, hubby aku mmg akan masok bilik, baring pehtu pejam mata je terus. Kira tanda marah & protes lah tu...walau ko ajak gadoh lagi ke pujuk macam mane pn die takkan bangun punye. Kalau die menyahut kita panggil kira dah cukup bagus la tu!

Actually better that way kot rather than continue bertekak sampai baling-baling lampu tidur kan? Wat pecah je lampu adiah kawen yg korang bagi tu kan! Rogi..rogi...Bila aku dengar hubby dah berdengkur tu maknanya aku kene tidur je lah..esok pagi-pagi die celik je bijik mata gerenti die kiss punya heheh..Dia misti akan sejuk ati automatic je switch moody die dah off ;)



9. THE SHOCK: Being a wife won't mean you'll instantly have skills worthy of an Iron Chef.

Aku tak masak kan hubby aku Maggie tiap-tiap hari tu kira ok la kan? Mmg betul, cooking skills ni kene practise baru bulih menjadi..kalau setakat selak je buku resepi tapi teknik tak kene tak jadi jugak kan? Dulu taim bujang rajin gak lah aku memasak dgn ex-housemate aku si Gia yg bagi lingerie gatai tu..aku paling suka dia buat sambal sardin, asam pedas, ceasar salad, sayur goreng (apa-apa sayur pon kalau die yg goreng aku rasa sedap nape tah?). Gia pulak suka kalau aku buat sambal ikan bilis, chicken stew, sup mushroom+chicken+cream corn, rendang ayam, kek batik..macam2 lah. Kengkadang datang angin gila kitorang tah hape2 resepi yg kitorang tibai..rindu nyer zaman bujang!! 
 
So bila dah kawen ni aku dapat praktikkan memasak on weekend or bila MIL blk kampong..hubby aku pulak hari-hari mesti kene ada sambal..sambal ikan bilis or sambal telor hancur..or kedua-duanya skali yer tuan-tuan! Kolesterol sgtttttttt uols..kengkadang aku masak menjadi, kadang TAK JADI! Kakakaka..nasib hubby sporting nak jaga ati bini punyer pasal, die telan je..Martylamak! ;p 



10. THE SHOCK: The world will feel like a better place.

Bila dah kawen, segala problem or challenge ko face together..mmg best! Tho' sumtimes ko menangis, sumtimes ko mengamok (yes!), sumtimes ko merajuk, sumtimes ko rasa give up - at the end of the day, ko sentiasa tau there's sumone yg akan sentiasa ada kat sebelah ko utk share semua tu ;)

11 comments:

harzharun said...

babe...entry yg best!!..hehe...

dah 8 bulan kawen ni, hubby aku mkin x layan bila aku majok atas sebab2 yg bodoh..dia buat derk je..buat biasa je...aku xnak bcakap pun dia still cerita n tanya2...penat aku majuk sorang2....hampeh!..btw, aku suka majok..xtau nape..pastu baik sendri...gila ke hapa...hahaha

Sal Abdul Rahman said...

hah hah..bab majuk tu bukan mmg peberet suma pompuan ke harz? awal2 dulu rajin la incik somi nk pujuk ye dak? dh lama2 gini derang pn tak kuasa dah. baik derang tido! hahhaha tak aci sgt kan! eeeeeee tensi je kdg..

» NAJA « said...

aku sakit hati dengan blog kau ni lah. kau ni peram entry ni dari 9 november haritukan kekdah dah hujung bulan baru kau nak publish ATAU komputer aku yang cabuk sebab tak display ko nnyer latest entry..hahahhah tetibe carut di sini pulak;..

besok aku sampai ofis aku akan pastikan aku sambung komen berkaitan entry ni. skrg tak boleh line tak clear di rumah har har har har

Sal Abdul Rahman said...

kah kah kah jawapannya -->> aku peram! ;p

sukahati said...

hmm...kehidupan rumahtangga menakutkan juga yer :P

Sal Abdul Rahman said...

Cik Sususka : sumtimes ;)

kita yg kene mencorakkannye uols..jangan takot nak kawen plak ;p

» NAJA « said...

tengok jawapan semalam dah berkobar..sekali hari ni nak komen..dah hilang har har har

Iszuanie Ilias said...

walau pon setelah membaca terasa sgt mengerikan... but still i wanna get married... yes mesti mahu kawen..... bila yek... tulun2 doakan tau.....

Sal Abdul Rahman said...

insyaallah manja, kamu dh nak menyusul kan..heheh ;)

sykn said...

i loikeee this post...realistic...bekalan teman untuk tahun depan dan seterusnyerrr....;P hehe...;)

Sal Abdul Rahman said...

Cikin : Insyaallah kin..one word yang paling penting dalam kamus marriage life : SOT-BA-RO ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Template by YummyLolly.com