Tuesday, May 25, 2010

Cara-cara menangani stress?




Atas bantuan Encik Google, mari lakukan :-


1) Senyum : Senyum je walau pon ko rasa macam nak toreh tayar beskal adik ko..senyum jugak! "senyum seindah suria..yg membawa cahaya..senyum lah dari hati, duniamu berseri.." kan? bila kita senyum, otot-otot kat muka kita akan loose (eh ape ko ingat skru ke?)..jadi ketegangan di muka kita x akan nampak dgn obvious kot..kan?

2) Bersendirian : ambik masa utk bersendiri..kalau perlu dalam toilet pon ok! sbb maybe kat luar ade je org..kalau kt opis sure ade officemates & boss..kalau kt umh sure ade family/husband/wife..so tempat paling selamat is - toilet/bilik air. unless korang nye toilet/bilik air tu on sharing basis mandi ramai-ramai pakai gayung..den x dapek nak nolong dek non! ;p bila lam toilet tu, ko nak nangis ke, nangis lah! nangis sepuas-puasnya supaya dpt release suma yg terbuku lam ati ko tue! (AWAS jgn kuat-kuat pulak sbb nanti org kat luar leh dengar!)

3) Bertenang : tarik nafas dalam-dalam & hembuskan nafas perlahan-lahan...buat la banyak-banyak kali smpai ko rasa tenang.. stay positive, ckp ngan diri - yg ko boleh hadapi ape jugak cabaran yg dtg melintang ke menegak kat depan ko! convince kan diri yg ko x sama dgn org lain & ko pasti akan dpt handle tekanan tue dgn baik..bak kato oghang nogori "mombujur lalu molintang patah! den misti buek juo!" sbb kalau ko x boleh bertenang, nanti macam2 penyakit akan dtg - migrain, darah tinggi, depression, gila pon boleh!

4) Berbuat baiklah kepada orang yg buat ko stress tu : walau pon ko rasa macam nak hayun aje, tapi instead of bertekak ke ape tak tentu arah, baik ko diam & buat bodoh je dgn org tu. ape yg dia cakap ko anggap je macam langau yg singgah kejap nk makan taik ikan. sbb makin kita argue, keadaan akan jadi makin kusut. kalau dah bersimpul nanti, susah nak leraikan. jadi, lebih baik elak dari melerai. paham tak?

5) Maafkan lah : mmg susah nak maafkan org, apetah lagi kalau hati kita dah sakit..dah pedih..paling teruk kalau hati dah retak (bak kata Rubiah Suparman dlm citer Bila Hati Sudah Retak 1983) mmg x kan dpt dicantum balik! perghh ayat ko! hah hah..but itu lah hakikatnya! cuma terpulang pd kita utk memaafkan ke tak sbb - makin lama kita simpan kudis kat kaki, selagi tu lah nanah akan keluar. tapi kalau kita gi hospital suruh misi cuci kudis tue & makan ubat, kan cepat je sembuh nya? camtu gak hati kita kot! ;p

6) Peluk : kalau kita perhatikan omputeh (mat salih @ bahasa buku nya orang barat) mmg suka berpeluk. sampai tua pon diorang masih lagi jalan berpegang tgn, bercium & berpeluk. (hallo! ni sesama family/suami-isteri je yer!) sbb believe it or not, masa kita tgh bersedih or stress and someone we loved peluk kita, mmg akan rasa lega sikit..kalau takde org nak peluk ko, peluk je lah bantal busuk ke teddy bear busuk ko tu! Best nye kalau dpt peluk CukAda sekarang nihs! tsskk..tskk.. ;(

7) Guna air freshener/candle aroma lavender : sbb lavender terbukti dpt melega kan stress & menenangkan org yg menghidu nya! SILA JANGAN HIDU GAM NANTI BOLEH GILA JUGA!

8) Get support frm family/friends : yg ini personally aku kurang bersetuju sbb bukan semua org layak utk ko kongsikan masalah (as per my previous post) ..takkan masalah kesedihan rumahtangga ko pon nak kene pukul canang sampai sekampung kan? tak baik! kan masa kursus kahwin dah diajar semua benda ni..begitu jugak dgn masalah family - pon takkan nak cerita semua skali dgn kawan-kawan? husband/wife & bestfriend - maybe yes! tapi bukan semua kawan..dan bukan jugak dgn semua family members kot! pada aku la..org lain aku x tau ;) maksud aku disini - ade certain benda yg ko kene filter atau bahasa melayu nya tapis! (yess..bukan rokok je pakai filter yer! ;p)

9) Ceria kan dirimu : tapi kalau dah stress sgt buat ape pon x mau nye ceria ye tak? entah la..boleh kot! keluar lah tgk wayang, SHOPPING!, WINDOW-SHOPPING, (notice pembesaran font di sittew? yess..SHOPPING adalah ubat stress paling mujarab utk org perempuan! *wink*), pegi bersenam sbb mmg terbukti exercise dapat mengurangkan stress, paling tidak pon petang2 pegi la ambik angin kat taman sambil tgk gelagat orang..sape tau kan tuah ayam nampak di kaki, tuah korang dapat boipren ensem??? aku dah kawen so Tett! teori nie kekdahnye zasssss x boleh pakai okeh! ;p

10) Berbalik lah kepada Allah swt : dalam ape jua keadaan, hanya Dia yg dapat tolong kita..jadi sujud lah padaNya. Mohon lah bantuan & kekuatan untuk kita tempuh dugaan ni and sentiasa berdoa dgn harapan Allah akan makbul kan permintaan kita. Lambat atau cepat - balasan & pemberian Allah tu kita akan dapat. Hanya lambat atau cepat........ ;)

2 comments:

AiniQMY said...

i kalau stress, tido aje sampai kiamat..hahaha :))

Sal Abdul Rahman said...

yer la kan? tido..cuma kdg kalau terlampau pk sgt i jd x ley tdo pulak. but, MAKAN works better for me kot! mane tak gemok kan? hahhahahhaa.. ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Template by YummyLolly.com