Monday, January 18, 2010

Ujian Saringan HIV Pra-Perkahwinan (Bakal Pengantin)

Tujuan entry ni aku up kan bcoz aku bengang gler ngan Klinik Kesihatan yg conduct Ujian Saringan HIV untuk bakal pengantin sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur nie. Aku remind lagi skali, entry ni hanya applicable to those yang nak buat ujian saringan ni di Kuala Lumpur sahaja ok! Tempat lain aku x tau..

First thing aku buat masa aku nak tau info pasal ujian nie, aku bukak website JAWI sebab tunang aku org kl..so ktorang mmg kene berurusan ngan JAWI. Thanks to kecanggihan IT sekarang nie, suma pon boleh download aje including Borang Kebenaran Berkahwin. Jabatan Agama Islam Perak pon dah boleh download aje borang..so memudahkan keje aku.

Back to the story..aku pon download lah segala mak nenek borang, prosedur kawen including lah
Senarai Klinik Kesihatan yang menjalankan Ujian HIV WPKL kat bawah nie :-


Kelik pd gambar utk besarkan.
Kalau x clear, korang bukak la website JAWI or download kt SINI


Okeh. Notice that dyer cuma bagi phone no..tapi x state clearly kat situ yang Ujian HIV tu BY APPOINTMENT ONLY kan? Baik! Lepas discuss dgn Wan bler ktorang nak ambik half day (since test nih cuma leh wat dari kul 2.00-4.30 ptg SAHAJA). Maka ktorang pon apply lah half day on 7hb Januari, 2010 yg lepas. Dgn confident nye ktorang pon pegi la ke Klinik Kesihatan Batu, Jalan Ipoh (since KK ni dekat sgt ngan umh wan)..sanggup skip lunch sbb takot lewat..dah beratur beria-ia kat kaunter pendaftaran tue, smpai lah turn ktorang :-

Misi : Yer?

Aku : Nak buat ujian saringan HIV utk bakal pengantin..

Misi : Ada buat appointment?

Aku : Takde

Misi : (sambil tunjuk ke arah bilik depan ktorang) ..pegi sana dulu buat appointment!

Ktorang pon pegi la masok bilik yg ade label "HIV PRA PERKAHWINAN"

Aku : Saya nak buat ujian HIV.

Misi : Ada buat appointment?

Aku : Takde..ktorang tak tau kene buat appointment!

Misi : Kene buat appointment dulu. Hari ni dah penuh..kami ambik SATU HARI 6 ORANG je!

Wan : Tak dapat ke masuk kan kami..saya ni susah nak cuti lagi..

Misi : Tak boleh dah..dah penuh..ini yg ada dalam list ni semua yg buat appointment..(sambil tunjuk buku appointment)

Wan : Kat mane lagi kami boleh buat test nie hari nie?

Misi : SEMUA KLINIK PON KENE APPOINTMENT..yang x payah appointment pon cuma Klinik DBKL Cheras tapi hari RABU SAHAJA! U datang balik la esok..esok ada kosong, nak?

Aku : Tak boleh la..kami ni half day hari nie..takkan esok nak half day lagi..takpe la terima kasih.

Maka, blah lah aku & Wan dgn rasa bengang gler..dah la perot lapar..test x leh buat..Then, Wan dapat idea, y not ktorang call klinik2 lain yg ada dlm senarai yg JAWI bagi tue kot2 ade rezeki..since aku secretary dyer, dyer jadi boss tukang baca kan number..aku la kene jadi telephone operator..

Dari satu klinik ke satu klinik smpai lah ke Hospital Kuala Lumpur yg sebeso2 alam tue, semua pon BY APPOINTMENT ONLY and limitkan sehari hanya 6 orang sahaja! Paling banyak x silap aku HKL kot 10 orang (if i'm not mistaken..aku lupa dah sbb byk sgt klinik ktorang call). And semua klinik pon fully booked! HKL paling awal boleh buat is awal bulan Februari 2010..

But, yg paling bengang nye lagi biler aku dapat jawapan cam nie (note that most of the clinics pon akan cakap the same thing!) :-

Aku : Hello..KK whutever place..saya nak tnyer ada slot kosong lagi tak utk buat ujian HIV pra perkahwinan hari nie?

Orang klinik : Dah penuh..u kene buat appointment dulu. U tinggal mane?

Aku : err..Jalan Ipoh (sbb malas nak bagitau aku dok Selangor!)..

Orang klinik : U Jalan Ipoh pegi KK Batu! Kami tak ambik org luar kawasan.. sbb SYRINGE/TEST KIT tak cukup!

Jawapan lain yg aku dpt hari tue :-

Orang klinik : Kami ambik org yg tinggal sekitar sini je..Klang Lama boleh dtg sini..Jalan Ipoh pegi Jalan Ipoh..

SOALAN AKU : Kenapa korang kene rumitkan prosedur ni sedangkan aku boleh pegi walaupon smpai Puchong ke Putrajaya sekalipon? Kenapa ko kene limitkan pulak 6 org sehari utk test yg x sampai 5 minit tue?

Next day, aku still x puas hati..so aku type kat status Facebook aku pasal nie and rata2 member2 aku yg buat di luar Kuala Lumpur semuanya tak perlu appointment bagai..and senang sgt! So, kenapa KL pulak yg susah?? Kenapa Ipoh, Chemor, Menglembu, Johor semua x payah appointment? Kenapa BFF aku Nur Aiza umah nya di Batu 8, Ulu Kinta boleh aje buat test kat KK Menglembu???

Fine!!! Korang nak aku buat appointment..aku buat! So, dah lepas pikir2 balik ngan Wan bler pulak ktorang nak cuti...so dapat la satu date! Aku pon call lah KK Batu, Jalan Ipoh. Lain pulak aku dapat jawapan :-

Aku : Hello..saya nak buat apointment utk Ujian Saringan HIV hari Rabu depan..

Misi : Bila tarikh nikah?

Aku : 12 Mac 2010

Misi : Sekarang ni kami bagi keutamaan utk org yg nak nikah bulan 2. Awak nikah bulan 3 datang buat bulan depan..

PULAKK????????!!!!!!!

See??? Now korang tau kenapa aku marah sgt kan??? Makcik misi, ko nak aku buat appointment, aku nak buat la ni!! Dah tu kenapa sekarang ko x bagi pulak??? Terpaksa la aku pujuk pastu explain beria-ia bagai nak rak..

"Saya ni bukan nikah di KL..blablablabla..tunang saya je org kl..blablablabla..saya org perak..jadi nikah di perak..blablablabla..saya nak kene settle kan borang lelaki dulu dgn JAWI lepas tu nak bawak balik borang ke perak submit pulak ke pejabat agama di ipoh. blablablabla..sebab itu lah saya nak settle kan cepat! jadi macam mane? tak boleh ke nie? boleh la yer??"

Baru la misi tu give-up ngan aku and dyer pon cakap
"haa..bagi nama bagi nama..berapa org?"

Astaqfirullahalazim.........bazir air liur aku taw makcik! Kalo dari tadi makcik mtk nama kan senang? Sighhhhh.......

9 comments:

» NAJA « said...

seksanya macam kamu ni pendatang asing berHIV pulak kan di tolak sana sini.. tak boleh terima just accept 6 orang sebab tak cukup barang...sungguh budus alasan tu!

Sal Abdul Rahman said...

hadoihh stress betoi nok! nasib la prosedur ni skali jek..penat!

nizam_5282 said...

Banayknya dia tanya? Aku buat appoinment senang je... Aku cakap bila bila pun tak kisah janji leh buat... Hari Khamis jam 2 petang...

Sal Abdul Rahman said...

betul la kot misi KK Batu mmg leceh!!

eyswanie said...

ahaks..... teruknyer... tak per kak yah cubaan dan dugaan nak kawen... hopefully x der yang lebey teruk dari tu akan datang.... amin

Sal Abdul Rahman said...

tu lah manja..hopefully!! sok ko nak kawen, ko tau la cemaner..penat sgt!

Anonymous said...

ermm giler!!!!ssh tu,aku pun nk g wat ujian neh,klu dia byk songel tau la aku sembur...mls btl la depa neh..

Sal Abdul Rahman said...

Anonymous : hah hah..good luck! mmg derang malas weh, seyes..tak tau la kat KK lain kan coz aku tak pegi. But, KK Batu mmg leceh..

HanaHoney said...

for me x siksa langsung..if ikut prosedur yg betul...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Template by YummyLolly.com