Monday, January 11, 2010

NILAI 3 SUCKS BIG TIME!

  
Ni masa sampai2 jek kt sana, aku suruh Wan posing..


Masa pusing2 cari bank terjumpa plak ngan klinik aku! Sape sakit angkat tangan?? Hah hah!


Okeh I've promised to write abt this before rite? Since I'm in the mood rite now, here goes..

On 1st January 2010, me & my fiance (Wan) went to Nilai 3 despite of Makcik Imah's bad review after sOoo many good reviews we heard frm other ppl..and after Izuan was sOooo attracted by an ads in Majalah Pesona Pengantin featuring one of the shops selling bunga telur and pengantin stuffs..(plus 1st Jan was public holiday for New Year celebration).

Baik! By the time we reached there, its abt 3pm kot..so tanpa berlengah we head straight to one of the shops yg nampak sgt meriah tue..I've few things in my to-buy list..first thing aku nampak is Pahar. Mmg murah! Cuma RM 9.90 jek compared to area Jalan TAR suma kedai jual around RM 12.90-15.90. So aku dah teruja! Then aku pegi pulak tgk bunga telur..banyak sgt design..suma nampak best! Yess mmg banyak pilihan lah! Wan kata "survey kedai lain dulu". So ok, we then went to the 2nd shop..pon sama..design bunga telur lebey kurang sama but price aje diff. sket..and ade la tambahan few designs..masok pulak 3rd shop..sama gak! So after few comparison, ktorang pon choose kedai mana nak beli and trus bayar!

We bought bunga telur 200 pcs, pahar 5 bijik?? (or buah?? hantam je lah!), and kotak kek 2pcs. Kira sampai kedai tutup gak la ktorang pusing habis suma kedai kt situ..Kedai yg jual all the pengantin stuffs tak banyak pon! Kedai yg lain2 tu suma jual karpet, kain, langsir, and macam2 benda lah! X menarik perhatian ktorang pon..Tapi yg best nye if beli kain langsir kat sana, derang boleh jahitkan sekali within 1 hour! So best lah kan..ko beli kain, bayar..then pegi jalan2 dulu..after 1 hour datang balik collect langsir yg dah siap! Senang! But since langsir mak aku dah settlekan kat Eastern Decorator Ipoh..aku tak payah pk bab langsir! ;p

Oleh sbb ktorang smpai pon agak lewat, and kedai2 kt cnie close business at around 9pm, ktorang beli mana yg sempat je lah. Balance lagi 150pcs konon2 nk repeat next day!

Maka, pulanglah aku dgn hati yg berbunga-bunga sambil terbayangkan Wan tgh goncang tgn Tok Kadi pehtu saksi suma cakap "SAH!!" Waaaaaaaaaaaaaaa gler x ley bla!!

(x sedar lagi dah kene tipu nie!)

On Sunday, Wan suggested that we send all our bekas hantaran to Vivian's shop kat dalam pasar Chow Kit tu utk digubah. Masa btunang last time pon ktorang mmg buat gubahan hantaran kat kedai Vivian and mmg puas hati sgt2 and murah..bekas2 & dulang2 hantaran tu ktorang beli puposely sbb nak reuse balik je for our wedding nanti. Sampai je kat kedai Vivian, the first thing yg caught our attention is ---->> bunga telur!! Sama, sebijik macam yg aku dah beli kat Nilai 3 ittew yer tuan2! So, gatal mulut lah tnya Vivian :-


Aku : "Vivian, ini satu kuntum berapa?"

Vivian : "I bagi u RM 1.70 je!"

Aku : "So, 50 pcs berapa?"

Vivian : "RM 85"

Aku & Wan : (tercengang) "???????? Saya beli dkt Nilai 3 RM 112 laaaaaa!!!! (harga asal RM 140 konon dpt diskaun jadi RM 112)"

Pusing2 lagi....jumpa lagi satu design sebijik gak ngan yg aku dah beli di Nilai 3! Beza nya aku beli bertangkai, Vivian display tu yg ader tpt gantung..


Aku : "Vivian, ini pulak berapa??"

Vivian : "Ini RM 45 boley bagi uuuuuuu...saya ada yg tangkai punya sama harga"

Aku : (nak nangis dah!) "Saya dah beli..Nilai 3 sana RM 70!!!!"


Wan pulak pusing2 jumpa design 95% sama ngan yg dyer beli..beza sket tang isi dalam bunga jek. Tnya lagi harga and Vivian jawab :-


Vivian : "RM 85 jugak!"

Aku & Wan : "kita beli RM 110!" (harga asal RM 120 okeh konon2 diskaun!!)

Vivian : "Kenapa u pegi saneeeeeeeee..diorang jual harga pasaran mmg la mahal! U lain kali dtg sini!"


Macam la aku nak kawen banyak kali kan Vivian??? Choiii tau!! Hah hah!

Maka aku dgn Wan pon beli la balance yg lagi 150 pcs tu kat Vivian and siap dapat diskaun bagai lagi..bakul rotan besar pon dyer bagi aku RM 15 jek! (kat Nilai 3 paling murah RM 19.90) Pastu pengikat telur pon dapat free sekali ngan bunga telur (Nilai 3 tak dapat yer! sila la beli kat mana2 kedai barang pengantin, SayangYou jual 1,000pcs RM 3.50).

Mmg geram nye Tuhan jek yg tau..Wan x abes2 nyesal sbb ktorang dah terbeli kat Nilai 3 dek kerana YAKIN sgt yg Nilai 3 tu murah! Percayalah tu suma dusta semata-mata okeh!! Masalahnya sama sebijik pulak tue, FM Creation jugak! Kenapa Vivian leh jual murah? Aku ralat sgt2 tapi nk wat camne..dah terbeli..so lepas nie sape2 kwn2 or adik aku ke or sedara-mara yg nak cari bunga telur aku akan nasihatkan JANGAN PEGI NILAI 3 !!


Nilai 3 sucks BIG time !!!


Kalau sesiapa yg nak try pegi kedai Vivian, ni alamat nye :-
Vivian Chan
Kedai Bunga Vivian
No. 8 & 10 (G/B) Lot 1707
Jalan Haji Hussein
50300 Kuala Lumpur

Tel : 03 - 2693 7913
012-337 1688 / 016-291 9288

Kedai nya dalam Pasar Basah Chow Kit, Jalan Raja Bot. Korang parking la kete kat Wisma Tatt Khalsa sebelah pasar tu, then masok ke dalam pasar basah yg org jual ikan, ayam, sayur bagai tue. Lalu je depan kedai2 jual barang2 plastik and tikar getah suma..korang akan jumpa kedai Vivian!

Untuk gubahan hantaran, Vivian cuma akan charge harga barang yg digunakan jek cthnye riben, bunga, kertas, lace, manik, etc. Takde upah gubahan..staff dyer pon baik2 and friendly. One of them nama nya Ika..dyer still ingt aku ngan wan smpai skrang sbb masa ktorang nak ambik bekas2 hantaran yg dah digubah utk btunang last time, ktorang pegi ambik kat umah dyer..Vivian tutup kedai ptg around 6pm..so mane2 customer yg dtg malam, Vivian akan suruh ambik ngan Ika sbb umah nya dkt sgt ngan pasar Chow Kit tue..hasil gubahan nya alhamdulillah mmg sangat2 puas hati! Apa yg aku mintak, mmg sebijik Vivian buat! Kalo sape nak terai, boleh la.. ;)

11 comments:

YaYa@DaiYa said...

hai..

saye pun sedang mencari bunge telur..
mmg seallu pegi kedai vee, sbb kt situ paling murah... penah la simpan niat nk pegi nilai.. dgr cite sane bnyk choice dan murah... tp setelah membace entry ini... mmg buang jaoh2 niat nk sane... huhu..

niway..thanks for d info..sekurang2nye saye x terjebak dgn janji2 palsu nilai...hahaha..

Sal Abdul Rahman said...

Yaya : thnks coz sudi baca. bride to be ek, well semoga selamat semuanya yer. and enjoy these moments ;)

tu la kalo tak kene sendiri i pn takkan cakap. dah la harga kene tipu, minyak & tol lagi? hmm..rentikan bak kata org perak..

Anonymous said...

hi.. jalan2 terjumpe blog ni. tumpang komen ye... sy ni kat JB, memang ade plan nak gi ke Nilai. kalau sampai cari kedai Vivian tu.. agaknya berbaloi tak? kira kos petrol + tol + parking lagi... huhuhu

kat ayer hitam pun ade jugak kedai jual barang kawin tapi dengar cite mahal gak T_T

- nurul -

Sal Abdul Rahman said...

Hi Nurul,

Sorry saya baru buka blog hari ni. Kalau u dari JB, jauh juga tu. Btul cakap u, tol lagi minyak lagi, parking lagi. Nilai ke KL jarak lebih kurang je..I tak sure how much tol & minyak punya cost, but am sure banyak juga lah ;)

Hanya yg I boleh sure, kat Chow Kit boleh dpt almost separuh harga dari Nilai. Ni I baru jumpa review dari other blogger psl kedai Vivian juga :-

http://sayahappyslalu.blogspot.com/2009/12/kedai-barang-hantaran-murah-di-chow-kit.html

sayahappyslalu said...

it's my review! hehe.. memang prefer beli kat sana, tak payah pergi jauh2 ke nilai sana.. :)

Sal Abdul Rahman said...

sayahappyslalu : heheh ye btul ur review..saya tumpang share yer tq ;)

salwa said...

Hi all!!

thanks a lot to tuan punya blog sbb share this info...memang sangat2 berguna...i pn baru ingat nak g nilai 3 esok pagi...(dr KL)..mmg plan nk borong bakul utk berkat, bunga telur sume...dak ofis ada sorg yg ckp nilai mahal tp igt nak g try tgk lu sbb x byk review dpt...br jap td lunch hour i turun g beli majalah pesona pengantin bulan 7 punya...ada iklan FM Creation kat nilai..so, trus google jumpa this blog...bila dh baca story yg penuh tragis ni mmg terus kensel la nak g nilai 3 sok pagi...thanks ya! hopefully ur marriage will be blessed...thanks again 4 sharing to others..appreciate it! ;)

Sal Abdul Rahman said...

salwa : thanks sbb baca heheh. yer, better tak payah la u pergi nilai. buat penat je sedangkan u boleh dpt the same thing lebih murah kt pasar chow kit tu haa..dekat pon dekat.

thanks again ;)

Dia said...

Thanks for ur valuable infor...

Ain said...

Nilai 3 bukanlah murah. a lot of my customers yg pegi pun bgtau benda yg sama.

FM creations is a big supplier..barang2 Fm creation bukan hanya ada di nilai 3, tapi hampir di semua kedai jual brg2 pengantin di seluruh malaysia. yg penting cari tag 'FM creation'

Masa i ada showroom dulu pun, i dpt supplies from FM creations.

hope this helps a lot of future brides

Sal Abdul Rahman said...

Dia & Ain : Thanks sudi singgah ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Template by YummyLolly.com