Thursday, September 23, 2010

Klinik Prof. Dato' Dr. Hamid Arshat

Ini update saya lepas raya. Saya sudah makin gemms! Berat saya sekarang ialah jeng jeng jeng (sound effect)

81.5 kilograms! Masyaallah! Selamatkan lah aku Ya Allah!

Semalam aku cuti..Wan pulak half day. Bosses aku tau (tak cuti tipu okeh!) sbb awal puasa aku dah apply. Sebab? Ktorang ada appointment dgn Dr. Hamid Arshat. Tak kenal sape? Women's Health Specialist atau melayu nya Pakar Sakit Puan. Nop, aku tak sakit. Tapi ktorang pegi sana untuk buat checkup. No harm trying right?

Keputusan nya, aku adalah ok. ;) Saya sangat happy! Prof. buat scan rahim and menurut Prof. rahim tiada masalah. Cuma, sighhh...prof suruh aku turunkan berat badan sbb mmg dah overweight! Demm! Apa la aku dah cekik selama ni kan? Kah kah kah..

But process scan rahim itu sgt scary! wahahahhaha..sbb kene baring dlm posisi seolah-olah nak bersalin okeh! very the!! and Prof. masukkan kamera dalam rahim..dpt la tgk gambar ini :-

yang hitam bulat sebelah kiri itu ialah telur yg belom pecah kata Prof.

Bila dah scan Prof kata telur aku belum menetas pon lagik, jadi makna nya sekarang ni adalah waktu subur aku..aih rupanya selama ni salah kira daaaaaa! Sbb period cycle aku takde masalah and konsisten setiap bulan 28/27/26 hari..so selama ni aku dok kira waktu subur hari ke-14..tapi Prof kata nampaknya kene tukar sbb smlm adalah hari ke-19 and telur aku masih belom pecah. Makna nya waktu subur aku mmg lambat..

Prof. suruh cuba lagi dalam minggu ni and die bagi ubat Norculut untuk kuatkan rahim pastu ubat hormon SPE utk mencuba selama 3 bulan. And laaaaaaagi best Prof. bagi ubat untuk pecahkan lemak & ubat utk kawal kandungan gula dalam darah! Heheheh i loike!! ;p Tapi tetap kene kawal pemakanan & exercise. Ah kalau sblm ni aku boleh buat, kenapa sekarang tak boleh kan? Jom diet secara sihat macam Superstarsuri yg dah berjaya say goodbye to her stubborn fat!

Kos? Agak hangit juger heheh tapi 1st appointment mmg lebih mahal berbanding follow-up seterusnya.

Wish me luck!! :)

21 comments:

» NAJA « said...

Tahniah dan selamat mencuba dan semoga semua terhasil !!

Erkk dia ada jolok2 ke? Eee ngeri teringat dulu kene seluk..

Nok!! itu berat badan mak skrg..losyen panas tidak berfungsi hahaha

nizam_5282 said...

Apa jolok jolok? :))

Waktu subur... Jangan tak cuba... Malam ini malam Jumaat...

Sal Abdul Rahman said...

Jaja : yeszaaaa jolok ngn mende panjang yg disarungkn kondom!! yucks!! wakakakkaka ;p

Majeli : setiap malam adalah malam jemahat leh tak? kuikuikui..

nizam_5282 said...

Takde masalah, kalau dua dua tak beratan. Ekekeke...

NanieYusoff said...

sorry nk mencelah...klu cmtu klu period cycle yg 32/33/34 lg lmbat la ekk waktu subur nyer?
tq...

Sal Abdul Rahman said...

Salam Nanie,

sebenarnya waktu subur kita adalah 14 hari sebelum kedatangan period berikutnya. bermakna kalau macam saya cycle 28 hari, maka waktu subur sepatutnya dalam hari ke-14. but, smlm saya check prof tunjuk telor saya belom ovulate lagi hari ke-19. so saya pon sebenarnya dah confuse nk kira.

macam awak 32 hari, sepatutnya waktu subur awak jatuh pada hari ke-18 (32-14=18). maybe awak boleh alert tanda2 subur eg. keluar discharge jernih macam putih telor & peningkatan suhu badan. ;)

Sal Abdul Rahman said...

owh lupa satu lagi, kalau Nanie rajin boleh beli Ovulation Test kat pharmacy..test dgn air kencing utk tentukan waktu subur. cuma yg leceh nye kene la agak2 hari nye & buat test setiap hari smpai la indicator tu nye result menunjukkan positive..

NanieYusoff said...

tenkiu for your explanation n advise Sal...really appreciate it...sy dh 6bulan ++ kawen n in the midst of try n error..hhuhuu..
pray 4 u too Sal...

Sal Abdul Rahman said...

ur welcome Nanie ;)

and tq very much! my doa for u too! let's not give up & insyaallah rezeki kita sentiasa ada..lambat atau cepat!

eyswanie said...

well aku doakan ko mak hayam... Always wishing that uols will have a nice beautiful big family.... I pray for always yek kak yah....

Sal Abdul Rahman said...

thanks manja darl..my doa for u too! ;)

sykn said...

informative post!....and Aldabestoss!! ;) usaha tangga kejayaan insya allah rezeqi tak kemana ;)

Sal Abdul Rahman said...

Cikin : heheh ye bakal pengantin kene amek tau..kekekke.. ;p

harzharun said...

owh ada ek ovulation test...br tau...jakun seh aku ni...thanx sal !

Sal Abdul Rahman said...

harzlena : heheh ade..u gi je kt guardian ke mane2 pharmacy mmg ade. sama rak ngn pregnancy test ;)

harzharun said...

weh...panggil aku nm betol....malu i!...muahaha...

Sal Abdul Rahman said...

wahahahhaha ampown! okeh baik dokter saya akan panggei harz! ;p

dulu2 masa skolah aku salu lari biler dokter gigi dtg ko tau tak! iskkk dokter gigi adalah igauan ngeri setiap pelajar! tidaaaaaakkk!!

one BABY-step at a time said...

sal, good doctor ye Dr Arshad ni... u r so lucky..hubby i dok sebut sebut Dr ni sbb dia slalu tgk tv n baca2 psl infertility ni.

ape ape pun, kalu doc yg i dpt skrg ni kurang berjaya, terpaksa lah i g jmpa Dr Arshad jugak.

Sal Abdul Rahman said...

Emy : i pon tgh mencuba..still on meds jugak cam u..i rasa sama je gynae mane pon kot. kita sama2 cuba k..kalau ade ape2 perubahan nanti i update kt sini. so far, takde lagi..i pon kdg2 rasa nak give up jugak but hati i kuat kata i can and i will ;) insyaallah rezeki kita ada tu..

btw, emy ipoh kt mane? saya orang tanjong rambutan lah heheh..cuma now dah keje & dok sini..family still kt sana ;)

Anonymous said...

sorry nm tny how much the damage cost?

Sal Abdul Rahman said...

Hye sorry saya dh lama x jenguk blog..br prasan ur comment. For first visit standby la around 300++ kot. Saya pergi thn 2010 so dh lama sgt..maybe la harga dh increase sikit kot. U can always call the clinic to check kalau nk sure ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Template by YummyLolly.com